JAGNJEĆI KOTLETI S POVRĆEM: Nezaboravan specijalitet će vas uveriti da ovo meso nije SLASNO samo kad je s ražnja (RECEPT)
Jagnjetina je najukusnija u proleće, a kod pripreme ovog mesa trebalo bi da povedete računa o nekoliko stvari:
1.Mariniranje: Veče pre pečenja, zarežite kožu mesa, natrljajte je belim lukom, ruzmarinom (dovoljne dve grančice) solju, maslinovim uljem.
2. Kad treba peći: Izvadite meso iz frižidera bar 1 h pre pečenja, da izbegne ''šok'' koji doživljava kada ga iz hladnog prebacite u vruću rernu. Ispečeno meso će imati i lepšu boju.
3. Ne sme da se isuši: Meso se peče otprilike sat vremena po kilogramu; bolje ga je duže obrađivati na nižoj temperaturi nego skratiti proces i isušiti meso.
4. Podlevanje: Meso će biti sočnije ako ga svakih pola sata podlijete kombinacijom ulja, začina i vode. Pokrijte posudu poklopcem ili aluminijumskom folijom kako bi se svi ukusi koncentrirali u mesu.
5. Važan je stil: Mlada janjetina najčešće se služi uz krompir pečen na njenoj masnoći ili sa korenastim povrćem. Odlično se slaže s mladim lukom, graškom, sosom na bazi crvenog vina i nanom. Daće jagnjetini prefinjenost, posebno ako pečete kotlete ili od komadića pravite gulaš.
JAGNJEĆI KOTLETI SA POVRĆEM
SASTOJCI:
-800 g jagnjećih kotleta -100 g paradajza -3 mlada bela luka -1 veza peršuna -4 velike kašike maslinovog ulja
Nabavite maslinovo ulje, jeste skuplje, ali je blagorodno
-aleva paprika -so, biber
Prilog:
-800 g mladog krompira -2 veze mlade šargarepe -4 velike kašike maslinovog ulja -2 velike kašike senfa -2 velike kašike putera -1 šaka sveže nane -so
PRIPREMA:
1. U maslinovo ulje umešajte sitno iseckan list peršuna, iseckan paradajz, alevu papriku i iseckan mladi beli luk.
2. Posolite i pobiberite prema ukusu kotlete pa ih premažite smesom u ulju, poređajte u pleh i stavite u rernu zagrejanu na 180 stepeni. Pecite ih oko 20 minuta.
3. Krompir operite, očistite i osušite.
4. Pomešajte četiri (4) kašike maslinovog ulja, senf i so prema ukusu, pa prelijte krompir, stavite ga na pleh obložen papirom za pečenje i u rernu zagrejanu na 200 stepeni. Pecite oko 25 minuta.
5.Ogulite šargarepu i kuvajte je pet minuta u blago posoljenoj vodi, ocedite i dinstajte pet minuta u rastopljenom puteru.
6. Od svega pomalo stavite na tanjir, prste ćete polizati!
Kurir.rs/B.M.
Bonus video: