Koren rena koji je pomalo ljutkast sadrži važan sastojak - singrin, ali i kumarine, fenole, eterično ulje, aspargin, peroksidazu, smolu, skrob i saharide.
Zbog svih ovih sastojaka, ren je idealan za zdravlje, posebno kada su respiratorni problemi u pitanju.
Ren može da se kupi na pijaci tokom cele godine, a kao dodatak jelima najbolji je kada ga sami napravite, a savršeno se slaže uz pečenje i meso sa roštilja.
Sastojci:
2 korena rena 1 kašika soli 1 kašičica šećera 50 ml vode 50 ml sirćeta
Priprema:
1. Oba korena rena oljuštite, operite i izrendajte na sitno rende. Možete ga usitniti i u blenderu. 2. U izrendan ren dodajte so, šećer, pa sve dobro promešajte. 3. Smesu prebacite u staklenu teglicu. Zasebno sjedinite vodu i sirće, pa sipajte u teglu i dobro zatvorite poklopcem. 4. Količinu vode i sirćeta prilagodite svom ukusu, zavisno od toga koliko volite da ren bude kiseo.
(Kurir.rs/Stvar ukusa)