Male tajne velikih majstora

OVO SVAKA DOMAĆICA TREBA DA ZNA: Korisni trikovi u pripremi jela s BELIM LUKOM

Shutterstock

Beli luk daje specifičnu aromu različitim jelima, zato vam predlažemo nekoliko trikova za pripremu jela sa ovim začinom.

- Da ublažite miris starijeg belog luka, uklonite zelenu klicu koja se nalazi između čenova.

- Svi znamo koliko može biti dosadno kad ljuštimo luk i kada se ljuske zalepe za ruke. Kako biste to sprečili, prethodno stavite glavice luka u posudu s hladnom vodom.

- Nemojte bacati oljuštene čenove luka ako vam preteknu u spremanju. Možete ih iskoristiti i napraviti aromatično ulje, tako što ćete ih staviti u teglu i preliti uljem. Ulje će upiti miris i moći ćete da ga koristite kao začin za razna jela.

Profimedia 
foto: Profimedia

- Kad koristite cele čenove belog luka za pojačavanje arome jela, možete ih nabosti na čačkalice - tako će oni ostati na površini za vreme kuvanja, a moći ćete da ih lako sklonite pre serviranja.

- Oljušteni čenovi će dugo biti sveži ako ih stavite u malu teglu i pospete preko njih so. Zatim je potrebno da ih prelijete vodom i sirćetom u odnosu 2:1. Takav beli luk možete kasnije koristiti za sva jela s mesom ili pre pečenja.

Shutterstock 
foto: Shutterstock

- Neprijatan miris belog luka možete ukloniti s ruku tako što ćete ih istrljati solju i oprati hladnom vodom.

(Kurir.rs)

This browser does not support the video element.

01:50
40 DANA SE BORILA SA KORONOM, PA OTKRILA! Ovo voće je SPAS za ceo organizam (KURIR TELEVIZIJA) Izvor: Kurir televizija