Beli luk daje specifičnu aromu različitim jelima, zato vam predlažemo nekoliko trikova za pripremu jela sa ovim začinom.
- Da ublažite miris starijeg belog luka, uklonite zelenu klicu koja se nalazi između čenova.
- Svi znamo koliko može biti dosadno kad ljuštimo luk i kada se ljuske zalepe za ruke. Kako biste to sprečili, prethodno stavite glavice luka u posudu s hladnom vodom.
- Nemojte bacati oljuštene čenove luka ako vam preteknu u spremanju. Možete ih iskoristiti i napraviti aromatično ulje, tako što ćete ih staviti u teglu i preliti uljem. Ulje će upiti miris i moći ćete da ga koristite kao začin za razna jela.
- Kad koristite cele čenove belog luka za pojačavanje arome jela, možete ih nabosti na čačkalice - tako će oni ostati na površini za vreme kuvanja, a moći ćete da ih lako sklonite pre serviranja.
- Oljušteni čenovi će dugo biti sveži ako ih stavite u malu teglu i pospete preko njih so. Zatim je potrebno da ih prelijete vodom i sirćetom u odnosu 2:1. Takav beli luk možete kasnije koristiti za sva jela s mesom ili pre pečenja.
- Neprijatan miris belog luka možete ukloniti s ruku tako što ćete ih istrljati solju i oprati hladnom vodom.
(Kurir.rs)