Mnogi crni luk čiste tako što bez razmišljanja skinu spoljne listove i bace ih u kantu za smeće, ne znajući da ovaj „otpad“ može da im pomogne da se reše brojnih zdravstvenih tegoba.
Stručnjaci upozoravaju da se svi oni koji to čine lišavaju brojnih hranljivih materija: supstance iz svakog dela crnog luka su korisne, posebno one koje se nalaze u ljuskama.
Braonkaste ljuske luka sadrže obilje vlakana za koja inače ne znate kako da ih nadoknadite, a uvek su vam pri ruci jer ovu namirnicu stavljate u gotovo svako kuvano jelo, u salatu, služite je uz u proleće popularan roštilj... Uz njih se u omotaču luka nalaze i flavonoidi koji nas uspešno štite od bolesti i ubrzanog starenja.
"Konzumiranje vlakana iz ljuspi crnog luka smanjuje rizik od kardiovaskularnih oboljenja, bolova u želucu i probavnih tegoba, gojaznosti, ali i raka debelog creva, dijabetesa tipa 2“, ustanovili su istraživači Nezavisnog Univerziteta u Madridu.
Njihove britanske kolege takođe savetuju da koristimo ljuske luka jer su odlični izvori fruktana, polimera molekula fruktoze, kao i sumpornih jedinjenja. Fruktani su zapravo prebiotici, što znači da štite naše zdravlje stimulišući rast dobrih bakterija u crevima.
Da se ne bi nakupili i ustalasali trombociti u našem krvotoku – pomažu sumporna jedinjenja. Ujedno imaju više nego izraženo protivupalno dejstvo.
Kurir.rs/Plant Foods for Human Nutrition
Bonus video: