Krajem 19. veka, tačnije 1888. godine, ubijeno je i unakaženo 5 prostitutki. Taj ubica je prozvan Džek Trbosek, a njegova ubistva ostala su upamćena kao savršeni zločini. Identitet ubice navodno je otkriven gotovo vek i po kasnije.
Te 1888. godine nije bilo forenzike i modernih metoda koje su danas na raspolaganju istraživačima, pa policija doslovno nije imala nikakve materijalne dokaze.
Dr Dušan Keckarević, forenzičar i molekularni biolog na Biološkom fakultetu, istakao je da savršenih zločina zapravo neme, samo je tehnologija kaskala za tim vremenom.
- Nema savršenih zločina, ima samo nesavršenih istraga. To znači da u nekom periodu tehnologija kaska na nivoom detekcije. Sada posle sto i nešto godina možete da pričate o tome ko je Džek Trbosek jer je tehnologija napredovala. Bitno je te tragove čuvati, dok vi ne budete u stanju da analizirate navedenu materiju koja pre 20 godina nije bilo moguće. Pa tako rešite slučaj koji je u tom trenutku izgledao savršen - rekao je forenzičar.
Utvrđeno je da je ubica prilazio prostitutkama tražeći seksualne usluge, zbog čega ih je vrlo lako i bez otpora odvodio u mračne i zabačene uličice.
Ubica je žrtvama sekao vratove, ruke, noge i utrobu. Rasporio bi ih hirurški precizno, uglavnom na ulici ili u mračnim prolazima, a bez privlačenja pažnje prolaznika. Međutim, ono što ga je činilo posebnim jeste da je od žrtava ponekad uzimao organe iz utrobe kao "trofej".
Policija je nakon ubistava redovno primala pisma u kojima ubice priznaju krivicu, ali većina je odbačena kao lažna.
Dva za koja se utvrdilo da su pisana istim rukopisom bila su potpisana: "Džek Trbosek". Tako je slavni serijski ubica dobio svoje neslavno ime.
Pseudonim Džek Trbosek je, ipak, nastavio da živi u javnosti, jer je Skotland jard dao dozvolu za umnožavanje ovog pisma u svim novinama nadajući se da će neko možda prepoznati rukopis ubice.
Reč je o Aronu Kosminskom, koji je radio kao berberin u Londonu, i to je osoba na koju je policija najmanje sumnjala. Bio poljskog porekla i u vreme prvog ubistva imao je 23 godine.
Kurir.rs
Bonus video: