STIGLE TREŠNJE! Čim padne cena, obavezno napravite DŽEM i SLATKO, zimi će vam SAČUVATI ZDRAVLJE (RECEPT)
Redovna konzumacija samo dvadesetak trešanja dnevno dok im traje sezona olakšaće hronične bolove u kostima i mišićima. Pod obavezno su ako zaradite neku respiratornu infekciju i skoči vam temperatura – naučnici kažu da deluju jače od aspirina!
Trešnja ujedno podstiče varenje, aktivira rad jetre, a antibakterijske supstance kojima obiluje sprečavaju čak i stvaranje karijesa, ujedno čine desni jačima i štite od parodontoze.
Dobra stvar je što jedna šolja trešanja (100 g ) sadrži 80 odsto vode i samo 57 kalorija. U njima je, ujedno, obilje luteina, zeaksantina i beta – karotena, neprevaziđenih čistača slobodnih radikala koji napadaju naš organizam, a kvercetin, biljni pigment iz grupe flavonoida, značajno doprinosi prevenciji raka.
Trešnje su veoma bogate i antioksidansima, imaju odličan učinak na zdravlje srca i krvnih sudova.
Pomoći će da regulišete krvni pritisak, uravnotežite srčane otkucaje i smanjite rikik od infarkta. Prirodni su čistač i viška holesterola, potvrđeno je da mogu da smanje vrednosti LDL (lošeg holesterola) i do 20 odsto! Trešnje, uz to, ubrzavaju pretvaranje masti u energiju i podstiču mršavljenje.
Da biste sve ove blagodeti imali pri ruci i kada nam je borba za bolji imunitet zaista imperativ, u vreme jesenjih i zimskih infekcija i buđenja hroničnih oboljenja, napravite i sačuvajte ove neprevaziđene domaće proizvode:
DOMAĆI DŽEM OD CRVENIH TREŠANJA
SASTOJCI:
3 kg crvenih trešanja
1 kg šećera
1 limun, sok
PRIPREMA:
1. Operite crvene trešnje, izvadite koštice i isitnite ih u blenderu.
2. Spremljene trešnje stavite u šerpu da se, uz postepeno dodavanje šećera, kuvaju dok se masa ne zgusne.
3. Za vreme kuvanja skidajte penu, moguće je da će se naći na vrhu i po završetku kuvanja pa opet dobro džem.
4.Kad se džem malo prohladi, dodajte sok od limuna, blago promešajte i sipajte u vruće tegle. Otvorene tegle obavezno ostavite u mlakoj rerni da bi se uhvatila pokorica i džem bolje sačuvao.
5.Posle 12 h (obično u rerni stoje preko noći), zaatvorite dobro tegle i odložite ih za zimu na tamno i što hladnije mesto.
SLATKO OD BELIH TREŠANJA
SASTOJCI:
1 kg belih trešanja
1 kg šećera
1 velika kašika soka od limuna
1 štapić vanile
PRIPREMA:
1. Operite trešnje i o izvadite pažljivo koštice, da što više sačuvaju svoj oblik.
2. U prigodnoj šerpi rastvorite šećer sa šoljom vode ećer i stavite da se kuva sirup dok se ne zgusne.
3. U spreman sirup dodajte trešnje, sve blago promešajte i kuvajte dok slatko ne dobije standardnu gustinu. Ako je potrebno, tokom kuvanja sklanjajte penu drvenom varjačom.
4. Pre nego što šerpu sklonite sa ringle, dodajte sok od limuna i štapić vanile.
5. Slatko od belih trešanja sipajte u sterilisane staklene teglice dok je još vruće i dobro ih zatvorite, pa prekrijte debelim krpama dok se ne rashladi. Čuvajte slatko na tamnom i hladnom mestu.
SAVET PLUS: Osim slasnih plodova, u narodnoj medicini se koriste i list, smola i peteljke od kojih se pravi čaj koji kao odličan diuretik čisti urinarni trakt. Naseckajte jednu šaku peteljki, stavite ih u 1 l vode i kuvajte kada zavri dva minuta. Čaj treba da ostane poklopljen pet minuuta, procedite ga i pijte tokom dana u gutljajima – izbacićete lakše pesak iz bubrega, pomoći će i kod otapanja kamenačića. Ovaj čaj je i ekspert za otklanjanje fizicke i umne iscrpljenosti, neraspoloženja, melanholije, negu kože lica, uklanjanje otoka.
Kurir.rs/B.M.
Bonus video: