Koliko puta ste bili u dilemi da li ste trpezu u potpunosti pripremili za okupljanje porodice ili gostiju? Iako su tu razni zalogajčići za predjelo, glavni specijalitet još se krčka u rerni ili na ringli, salate prosto mame da navalite na njih, čini vam se da bi još poneka činijica s pikantnim prelivom bila pun pogodak. Meso bi dobilo sočan ukus, a nepce svakog gosta slavilo bi praznik slasti. Ako niste baš sigurni da ste sve pripremili za ručak, potrebno vam je samo malo mašte i veštine da vaši specijaliteti dobiju potpunu harmoniju ukusa i mirisa.
Praznik za nepce
Kulinari svetskog glasa tvrde da će sosovi i prelivi, bez obzira na to da li se serviraju hladni ili topli, hrani dati ukus, sočnost i miris koji gurmane svakako neće ostaviti ravnodušnim. Osnovni sosovi kao što su bešamel, tartar, paradajz, holandez i smeđi sos (od pečenja), uz malo začinskog bilja, povrća, voća, vina, daće čar svakom jelu.
Topli sosovi uz testeninu
Majstori kulinarstva ističu da se pri pripremi pojedinih sosova ipak moraju znati osnovna pravila. Zato savetuju da se topli sosovi uglavnom služe uz testeninu i meso, pre svega uz pečenu ili dinstanu teletinu.
Svetli preliv preko mesa
Uz živinsko meso i ribu savršeno idu svetli prelivi, dok govedinu i divljač prate tamni sosovi.
Hladni sosovi koji u svojoj osnovi imaju majonez ili vino obično se koriste u kombinaciji sa začinskim biljem kao salatni preliv ili uz hladna jela i predjela.
Kurir.rs
Bonus video: