Izuzetan obrok

BUKOVAČA U SOSU OD PAVLAKE! Ova gljiva je nezamenljiva u prevenciji: Nema ukusnijeg i ZDRAVIJEG JELA! (RECEPT)

Foto: Shutterstock

Blagotvorna dejstva bukovače otkrili su Kinezi, koriste je svežu, sušenu ili u prahu. Kod nas je počela da se upotrebljava krajem prošlog veka - i mi smo odmah shvatli da je, osim što je jestiva, izuzetno blagotvorna za ljudski organizam.

Može se naći samonikla u prirodi, ali se i vrlo uspešno uzgaja. Kojim god putem da je dospela u vaš tanjir, češće je "privedite" jer može da nam pomogne na mnogo načina.

Foto: Shutterstock
foto: Shutterstock

Bukovača sadrži sve esencijalne amniokiseline, sa izuzekom triptofana, vitamine B1, B2, B5, B6, B7, vitamin P i mnoge minerale - jod, selen, natrijum, kalijum, cink, fosfor, gvožđe. Tu je i hlorofil, a ima i obilje vlakana koja vezuju i izbacuju iz organizma sve nagomilane štetne materije. Sadrži veliki procenat ugljenih hidrata i samo oko četiri odsto masti.

U bukovači se nalaze složeni šećeri – polisaharidi, a najvažniji je beta 1,3/1-6-glukan. Antitumorna aktivnost beta-glukana je izuzetno snažna, bilo da se gljiva kao takva konzumira ili se koristi ekstrakt - preparat u kome je sadržan ovaj polisaharid.

Pomaže snižavanju nivoa holesterola i triglicerida: ako se osušena bukovača dodaje u količini četiri odsto ukupnoj dnevnoj ishrani, nivo holesterola će za dva meseca opasti za 65 do 80 odsto!

Evo kako se priprema BUKOVAČA U SOSU OD PAVLAKE!

SASTOJCI:

  • -1/2 kg bukovače
  • -4 čena belog luka
  • -250 ml pavlake za kuvanje
  • -50 g putera
  • -1/2 veze sveže mirođije
  • -1/2 male kašike majčine dušice
  • -1/2 male kašike muškatnog oraščića
  • -1 prstohvat šećera
  • -so, biber
Foto: Profimedia
foto: Profimedia

PRIPREMA:

  1. Očistite bukovače, odsecite donji deo stručka koji je tvrd i isecite ih na željenu veličinu.
  2. U prigodnoj šerpi ili dubljem tiganju zagrejte puter na ringli i dodajte majčinu dušicu.
  3. Na rastopljeni puter stavite isečene bukovače, promešajte i ostavite da se dinstaju nekoliko minuta.
  4. Kad bukovača malo omekša, dodajte iseckan ili izgnječen beli luk i ostavite sve na ringli još neko vreme, dok bukovačea dobro ne omekša. Pazite da to ne traje dugo, postaće žilava!
  5. Na omekšalu bukovaču sipajte so, šećer, mleveni biber i muškatni oraščić.
  6. Umutite pavlaku i dodajte je u začinjenu bukovaču, mešajte jedan do dva minuta i sklonite sa ringle.
  7. Jelo završite sa sveže iseckanom mirođijom. Sve opet blago promešajte i poslužite.

(Kurir.rs)

Bonus video:

This browser does not support the video element.

02:08
POSNA TRPEZA MOŽE DA BUDE PREUKUSNA Domaćice iz Srema imaju fenomenalne recepte Izvor: Kurir televizija