SUPER PARADAJZ BOGAT VITAMINOM D Naučnici stvorili genetski modifikovano voće koje može da pomogne u borbi protiv raka, Alchajmera

Profimedia

Britanski naučnici su stvorili genetski modifikovan "super" paradajz koji može imati moć da se bori protiv Alchajmerove i Parkinsonove bolesti i raka. Modifikovano voće je prepuno vitamina D - koji takođe jača kosti, zube i mišiće.

Procenjuje se da četiri od 10 Amerikanaca ima nedostatak vitamina D, što može da poveća rizik od razvoja niza bolesti. Sada je tim u Centru Džon Ines u Noriču osmislio razne vrste paradajza koji proizvode više ovog vitamina.

Naučnici su koristili tehniku za uređivanje gena poznatu kao CRISPR, koja im je omogućila da izvrše precizne promene u DNK na određenim lokacijama. Postupak je blokirao delovanje enzima koji normalno pretvara vitamin u holesterol.

"Pokazali smo da možete biofortifikovati paradajz provitaminom D3 koristeći uređivanje gena, što znači da bi paradajz mogao biti razvijen kao održivi izvor vitamina D3 na biljnoj bazi“, rekla je autorka studije, profesorka Kejti Martin.

"Četrdeset procenata Evropljana ima nedostatak vitamina D, kao i milijardu ljudi širom sveta. Ne samo da se bavimo ogromnim zdravstvenim problemom, već pomažemo proizvođačima, jer listovi paradajza koji trenutno odlaze u otpad mogu da se koriste za pravljenje suplemenata od genski uređenih linija".

Voće i povrće obično sadrže male količine vitamina D, a riba i mlečni proizvodi kao što su jaja daju najviše. Ovaj esencijalni nutrijent poboljšava raspoloženje, imunitet i san - radeći rame uz rame sa kalcijumom. Ljudi takođe mogu da apsorbuju vitamin D kroz izlaganje suncu - iako previše izlaganja suncu nosi rizike, uključujući rak kože.

Studija u Nature Plants pokazala je da bi jedan paradajz imao nivo vitamina D jednak dva jaja srednje veličine ili 28 grama tunjevine.

Strategija za uređivanje gena bi takođe mogla da postane opcija za druge useve, kao što su krompir, paprika i čili.

"Nedostaci vitamina D utiču na imunološku funkciju, upalne procese i povezani su sa povećanim rizikom od raka, Parkinsonove bolesti, depresije, neuro-kognitivnog pada, demencije i ozbiljnosti kovida", rekli su istraživači i dodali da ljudi mogu da sintetišu vitamin D izlaganjem sunčevoj svetlosti, ali je hrana njegov glavni izvor.

"Pandemija kovida pomogla je da se istakne pitanje insuficijencije vitamina D i njegov uticaj na našu imunološku funkciju i opšte zdravlje. Paradajz obogaćen provitaminom D koji smo proizveli nudi preko potreban biljni izvor sunčevog vitamina“, rekao je koautor studije dr Dži Li.

Kurir.rs/Studyfinds