Leti su tikvice neprevaziđene, s njima u tanjiru ćete za tili čas dobiti pun stomak zdravlja. Za svoje potrebe možete da ih gajite na otvorenom, u bašti ili na većoj terasi, a i pijace su ih uvek pune.
U svežem stanju tikvice možete da čuvate u frižideru pet do sedam dana. Stavite ih u plastičnu kesu, ali tako da mogu da dišu - nemojte ih potpuno zatvoriti.
Ako su plodovi mladi, nemojte da skidate koru, ali ako je tikvica lagano prezrela oljuštite je jer krajevi prilikom pripreme ostaju previše teški i sirovi.
Pre pripreme operite tikvice, oljuštite ih ako nisu mlade i izrendajte. Iscedite višak vode i napunite kese za zamrzivač – možete ih zimi koristiti za čorbe, pite, paste... I za slatkiše, naravno!
Ovu fenomenalnu biljku možete da spremite i za hladnije dane. Potopite tikvice u uzavrelu vodu na dva minuta i brzo ih ohladite u hladnoj vodi; blanširanje deaktivira enzime u plodovima i sprečava propadanje. Ocedite ih i zamrznite, možete ih čuvati u zamrzivaču i do godinu dana.
Ovih dana, uz razna slana jela od tikvice, probajte da napravite fenomenalnu poslasticu. Evo kako se prave ČOKOLADNI MAFINI SA TIKVICAMA:
SASTOJCI:
-300 g tikvica
-100 g čokolade za kuvanje
-2 kašike kakaa
-3 jaja
-1 dl grčkog jogurta
-160 g belog brašna
-140 g integralnog brašna
-130 g šećera
-3 kašike meda
-1dl ulja
-1 mala kašika ekskrakta vanile
-1/2 male kašike praška za pecivo
-1/2 male kašike sode bikarbone
-1/2 male kašike cimeta
-so
PRIPREMA:
1.Otopite čokoladu na pari i ostavite sa strane, tikvice operite, očistite i izribajte, Treba da puste višak tečnosti, pa ih stavite u cediljku.
2.U prigodnoj posudi pomešajtei obe vrste brašna, kakao, sodu bikarbonu, prašak za pecivo, so, cimet.
3.Uzmite drugu posudu i u nju stavite jaje i šećer. Mutite oko 1 minut, pa polako dodajte ulje nastavljajući s mućenjem. Zatim sipajte jogurt, med i vaniliju i miksajte da sve dobro sjedini.
4.Dodajte naribane tikvice, prethodno ih dodatno iscedite ako je potrebno i sve kratko umutite.
5.U masu stavite suve sastojke i mutite najmanjom brzinom, a na kraju umešajte otopljenu čokoladu.
6.Dobijenu smesu sipajte u podmazane kalupe za mafine ili napravite sami male mafine i stavite u pleh na podmazan papir za pečenje i pecite ih 20-ak minuta na 180 °C.
SAVET PLUS: Umesto integralnog brašna, možete da koristite i obično brašno, a med možete da zamenite dodatnom količinom šećera
Ako nemate jogurt u frižideru, a ne ide vam se po vrućini do prodavnice, sipajte u smesu za mafine još malo ulja.
Kurir.rs
Bonus video: