Ljudi koji piju flašu lagera uz večeru svake večeri imaju zdravija creva i širi spektar dobrih bakterija, pokazuje najnovije istraživanje. Naučnici kažu da bi im ovo moglo pomoći u odbrani od ozbiljnih bolesti
Ispitivanje na 19 ljudi koje je sproveo Univerzitet Nova u Lisabonu u Portugalu otkrilo je da pivo ima mnogo antioksidanasa.
- Rezultati ove studije pokazuju da ispijenje piva povećava raznovrsnost crevnih bakterija bez značajnog menjanja telesne težine, rekla je profesorka Ana Faria.
Manja bakterijska raznolikost povezana je sa dijabetesom i srčanim oboljenjima. A u pivu je otkriven povećan nivo hranljivih materija zvanih polifenoli i drugih hemikalija koje sprečavaju oštećenje ćelija.
Profesorka Faria je objasnila: Pivo je glavni i verovatno jedini izvor hmeljnih polifenola u ljudskoj ishrani. Hmelj takođe sadrži ksantohumol, za koji studije pokazuju da smanjuje rizik od hroničnih bolesti, uključujući gojaznost i dijabetes.
Dijabetes pogađa više od pet miliona Britanaca, a srčane bolesti uzrokuju jednu od četiri smrti, sa više od 7,6 miliona obolelih. Muškarci u studiji bili su starosti između 23 i 58 godina, redovno su pili i nisu imali ozbiljnih zdravstvenih problema.
Naravno, ona je naglasila da ispijanje alkoholnih pića mora biti pod kontrolom, kako se ne bi anulirali pozitivni efekti
(Kurir.rs/Najžena)