Italijanska banka „Credito Emiliano“ na prvi pogled izgleda kao sasvim obična i normalna banka.
Ispred luksuzne zgrade stoji portir, tu su šalteri na kojima rade službenici u poslovnim odelima, uređaji za bezbednost, automat s brojem koji pokazuje kad će klijenti doći na red …
Normalna, ali samo na prvi pogled. U čemu je caka?
Njena posebnost skriva se u skladištima i trezorima. U njima se, umesto zlatnih poluga i novčanica nalaze kolutovi sira!
Znalo se da su Italijani ludi za sirom, ali mnogi se sada pitaju jesu li Italijani samo ludi? Odgovor je: Nikako!
Razlog zbog kojeg su se odlučili na ovaj potez jeste posebna vrsta parmezana Parmigiano-Reggiano, a poznata je i pod nadimkom „princ parmezana“.
Reč je o veoma skupocenom i vrednom parmezanu koji sada doslovno košta kao zlato: samo jedan kolut parmezana vredi između 300 i 400 evra, a sadržaj trezora sa sirevima procenjuje se na neverovatnih 150 miliona evra.
Poslovanje funkcioniše isto kao i u bilo kojoj drugoj banci. Recimo, ako ste italijanski poljoprivrednik i treba vam novi traktor ili oprema za imanje, zaputićete se u banku kojoj ćete dati svoj sir, a oni vama novac. Banka sira tako je već pomogla malim proizvođačima da im ne propadne posao.
Radnici banke se brinu za uzgoj sira kada ga preuzmu, a običan čovek je srećan što svoje dugove i kredite može velikim delom da podmiri ovom namirnicom umesto novcem. Banka kasnije preprodaje sir i namiruje dugove, a pritom i fino zaradi!
Razmišljalo se i da banka počne da prima i druge „valute“ - pršut ili maslinovo ulje, ali kako su oni teži za održavanje i čuvanje, od te ideje se odustalo.
Kurir.rs
Bonus video: