Ćufte na 1001 način. Mogu da se prave kad god vam treba neko brzo jelo, posebno kada deca idu popodne u školu. Dok se ćufte peku napravite neki sos i pire ili pomfrit, zavisno koliko imate vremena i ručak je čas posla gotov.
Sastojci za ćufte:
- 600 gr mlevenog mesa po izboru
- 1 celo jaja
- pola kašike suvog začina
- na vrh kašičice ili po ukusu bibera
- na vrh kašičice belog luka u granulama
- pola čaše mleka
2 komada odstajalog hleba ( hleb od juče, prekjuče )
Sastojci za sos:
- 2 kašike brašna
- 100 ml ulja ili 100 gr putera
- 200 ml pavlake za kuvanje
- 400 ml mleka
- 200 – 300 gr svežeg spanaća
- so i biber po ukusu, malo belog luka u granulama
Priprema:
Iskidati hleb pa preliti mlekom, dodatno malo rukom izgnječiti.
Dodati meso, jaje i začine i dobro umesiti.
Vlažnim rukama oblikovati kuglice i redjati na pouljenu tacnu.
Zagrejati ulje na srednju vatru pa spuštati loptice i peći sa svih strana ravnomerno.
Kada stavite ćufte da se peku operite spanać, pa u dublji tiganj ili šerpu sipajte ulje ili puter pa kad se zagreje smanjite na srednju vatru, dodajte brašno mešajte minut – dva dok blago ne požuti. Naliti zatim pavlaku za kuvanje pa mleko. Mešajte i dodajte spanać, smanjite vatru na laganu, da polako vri. Ukoliko je spanać sitan ne morate ga seckati, ako su listovi krupniji iseckajte.
Mešajte pa dodajte začine. Sos treba da je redji, pa ako vam se zgusne slobodno dolijte još malo mleka.
Pečene ćufte spuštajte u sos koji i dalje krčka. Kada završite pečenje još malo krčkajte ćufte na laganoj vatri pa sklonite.
Dok su ćufte u sosu možete da ispečete pomfrit ili pre pravljenja ćufti da stavite krompir da se skuva za pire, po želji.
Prijatno!
(Kurir.rs/Domacirecepti.net)
Bonus video: