Tokom letnje sezone najčešće pravimo salatu od paradajza, ali brzo i lako može dodatno da se produbi njegov izvanredan ukus
Paradajz, izuzetan dar prirode, zaista ima savršenu reputaciju: štiti srce, reguliše nivo holesterola, odličan je za probavu, čisti organizam, pozitivno utiče na ten i zdravlje kože, a koristan je i kod sunčanja.
Iako plod od 100 g ima samo 18 kCal, sadrži većinu neophodnih aminokiselina, bogat je vlaknima i ima samo 0,2 odsto masti.
Sad kad mu je sezona, jedite paradajz svaki dan, i to ne samo kao salatu. Možete ga pripremiti na bezbroj načina, a evo nekih uz koje ćete ga još više zavoleti!
Korpice od paradajza
Napravite korpice od lisnatog testa, premažite ih maslinovim uljem, malo pospite parmezanom i napunite s dosta paradajza sečenog na kriške ili krugove. Pecite 20 minuta na 200°C. Dodajte zelenu salatu i dobićete brz šareni obrok.
Šareni gaspačo
Izaberite najukusniji, sočni paradajz koji možete pronaći za ovu rashlađenu supu. Neka paradajza bude u razmeri 3:1 sa ostalim sastojcima, a to su paprika, luk i krastavci, pa ih sameljite u blenderu i začinite po želji.
Laki potaž
Dinstajte luk i oljušten paradajz. Dodajte malo brašna i mleko da biste dobili kremast ukus. Začinite i po želji ubacite prstohvat sode bikarbone ili šećera da smanjite kiselost paradajza. Na kraju, ako ne volite komadiće povrća u čorbi, mlaku tečnost izblendajte i poslužite.
Kapreze salata
Svež paradajz, mocarela, bosiljak i maslinovo ulje su sve što vam je potrebno da napravite ovu fenomenalnu letnju salatu.
Pikantni romesko sos
Pečenje paradajza pojačava njegovu slatkoću i ukus i ključno je za ovaj pikantni sos iz Španije. Propržite ili lagano ispecite nekoliko paradajza u rerni s celom glavicom belog luka.
Ubacite sve to u blender s nekoliko badema (oni sosu daju gustinu pa sami procenite količinu), maslinovim uljem i malo balzamika i dobili ste romesko sos, katalonski klasik.
Domaći sos
Zdraviji je i jeftiniji od kupovinog. Neka sastojci budu jednostavni: dinstajte samo paradajz, beli luk i luk.
Dodajte začine, so i biber prema ukusu.
Slatki džem
Kuvajte zeleni ili crveni paradajz sa iseckanim lukom, smeđim šećerom, đumbirom i sirćetom dok smesa ne postane gusta i sjajna. Poslužite slatki džem uz kreker ili prepečeni tost.
Paradajz na roštilju
Prepolovite paradajz, isečenu stranu premažite maslinovim uljem i pecite na roštilju (sa isečenom stranom nadole) dok ne omekša i malo ne pocrni. Toplota pojačava ukus paradajza, a takođe povećava i njegovu antioksidativnu moć menjajući likopen, mikronutrijente, u oblik koji je lakši za vaš organizam.
Začinjena čorba sa sočivom Mešavina začina od čilija, belog luka i drugih začina po želji, čini ovo vegetarijansko jelo super ukusnim i aromatičnim. Paradajz i šargarepa dodaju sočivu slatke note i obezbeđuju vitamine A i C.
Sočivo je, ianče, bogat izvor gvožđa, vlakana i proteina, a ima malo masti kalorija. Jelo je gotovo za oko 45 minuta.
Klasičan sendvič
Na prepečen hleb ili od od celog zrna stavite debele kriške paradajza, zeleniš po želji (rukola je idealna) i dve kriške debelo isečene, prepečene slanine. Ako volite majonez i dodate manje od jedne kašike – vaš sendvič će imati manje od 500 kalorija.
A ako preskočite jednu krišku slanine, možete da odbijete dodatnih oko 100 kalorija iz ovog klasičnog sendviča.
Kurir.rs/Lena/B.M.
Bonus video: