Lagani letnji obroci, ručkovi i večere, ne podrazumevaju samo ribu ili nemasno meso u tanjiru. Povrće je to koje ih čini zdravim i ukusnim, prepuno je vitamina i minerala.
I naši stari su to znali, često su pripremali POVRĆE NA SEOSKI NAČIN:
SASTOJCI:
- 4 tikvice
- 4 šargarepe
- 2 patlidžana
- 2 glavice crvenog luka
- 4 čena belog luka
- 6 velikih kašika ulja (najbolje maslinovog)
- 1 šaka sveže mirođije
- 1 mala kašika majčine dušice
- 1/2 male kašike ljute crvene paprike so, biber
PRIPREMA:
1. Patlidžan operite, ne skidajući koru isecite ga na krupnije komade, posolite i odložite da se iz njega iscedi gorki sok. Posle desetak minuta ga isperite u cediljki pod mlazom vode.
2. Operite dobro i svo ostalo povrće, šargarepu oljuštite i isecite na krugove, a tikvicima takođe ne skidajte koru jer su još uvek mlade. Njih i crveni luk isecite na krupnije komade, beli luk očistite, neka čen ostane ceo, a ako je veliki samo ga blago zarežite.
3. Uključite rernu da se zagreje na 180 stepeni, a dok ne bude spremna pospite uljem pleh ili tepsiju u kojoj će se povrće peći. Poslažite povrće i začinite po želji, pa sve blago promešajte da se mirođija, majčina dušica, ljuta paprika, so i biber lepo rasporede.
4. U već zagrejanoj rerni pecite povrće 20 minuta, ali povremeno otvorite rernu i promešajte ga drvenom kašikom.
5. Povrće pripremljeno na seoski način možete odmah da poslužite, a ako ga napravite više – izuzetno će prijati i kad se ohladi. I u jednom i u drugom slučaju jelo možete dodatno obogatiti sa još iseckane sveže mirođije ili peršuna.
Savet plus: Umesto predloženih namirnica, možete da kombinujete bilo koje povrće po želji, uspeh je zagarantovan.
Kurir.rs
Bonus video: