Patlidžan je idealna namirnica za leto, posebno za onog ko želi da se reši viška kilograma: 100g svežeg ploda sadrži samo 24 kcal!
Uvek na pijaci ili u radnji birajte patlidžan koji je tvrd i ako osetite pod rukom da je plod težak. Koža patlidžana treba da bude glatka i nežna, a boja jarka. Oba kraja patlidžana treba da su jasno zelena.
Ovo povrće na prvi pogled deluje robusno, ima debelu kožu i dosta čvrstu sredinu, ali je zapravo vrlo nežno - morate da pripazite kako ćete i gde da ga čuvate s obzirom da su patlidžani osetljivi i na vrućinu i na hladnoću. Najviše im odgovara temperatura od oko 10 stepeni, pa je najbolje da ih neoprane i neisečene stavite u najlon kesu u deo frižidera koji je najmanje hladan. Svežinu će tako zadržati nekoliko dana.
Evo kako ćete da napravite GRČKI NAMAZ OD PATLIDŽANA:
SASTOJCI:
- 1 kg patlidžana
- 1 crvena parika
- 1 čen belog luka
- 2-3 kašike limunovog soka
- šaka sitno seckanog peršuna
- maslinovo ulje
- so, biber
PRIPREMA:
- Patlidžane operite, osušite i stavite na pleh. Izbockajte ih vrhom noža da njegova koža ne popuca tokom pečenja, a i lakše ćete ga oljuštiti. Pecite na 220°C dok pulpa ne omekša. Dok se peku, okrenite ih nekoliko puta.
- Umotajte foliju oko pečenih patlidžana, ostavite da se odmore 15-20 minuta.
- Oljuštite ih, stavite pulpu u cediljku i pritisnite kašikom. Ostavite da se cedi oko 30 minuta, jer ako ostane mnogo vode skupljaće se na dnu posude kad napravite umak.
- Ispasirajte oceđeni patlidžan ili ga naseckajte sitno, dodajte sitno sečeni beli luk, proceđen limunov sok, so i biber prema ukusu.
- Dobro promešajte masu, pa sipajte i maslinovo ulje i opet promešajte da se sve lepo sjedini.
- Namazu od patlidžana dodajte sitno iseckanu pečenu crvenu papriku. U Grčkoj se služi uz prepečen hleb, posut sveže iseckanim peršunom, a dobrodošao je i bosiljak.
Savet plus: Nećete pogrešiti ako u ovo perfektno jelo stavite i više crvene paprike.
(Kurir.rs)
Bonus video: