GRČKI NAMAZ OD PATLIDŽANA: Dobrodošao je od jutra do večeri, samostalno, kao prilog siru ili mesu, a OVO je originalni RECEPT!

Shutterstock

Patlidžan je idealna namirnica za leto, posebno za onog ko želi da se reši viška kilograma: 100g svežeg ploda sadrži samo 24 kcal!

Uvek na pijaci ili u radnji birajte patlidžan koji je tvrd i ako osetite pod rukom da je plod težak. Koža patlidžana treba da bude glatka i nežna, a boja jarka. Oba kraja patlidžana treba da su jasno zelena.

Shutterstock 
foto: Shutterstock

Ovo povrće na prvi pogled deluje robusno, ima debelu kožu i dosta čvrstu sredinu, ali je zapravo vrlo nežno - morate da pripazite kako ćete i gde da ga čuvate s obzirom da su patlidžani osetljivi i na vrućinu i na hladnoću. Najviše im odgovara temperatura od oko 10 stepeni, pa je najbolje da ih neoprane i neisečene stavite u najlon kesu u deo frižidera koji je najmanje hladan. Svežinu će tako zadržati nekoliko dana.

Evo kako ćete da napravite GRČKI NAMAZ OD PATLIDŽANA:

SASTOJCI:

  • 1 kg patlidžana
  • 1 crvena parika
  • 1 čen belog luka
  • 2-3 kašike limunovog soka
  • šaka sitno seckanog peršuna
  • maslinovo ulje
  • so, biber
Shutterstock 
foto: Shutterstock

PRIPREMA:

  1. Patlidžane operite, osušite i stavite na pleh. Izbockajte ih vrhom noža da njegova koža ne popuca tokom pečenja, a i lakše ćete ga oljuštiti. Pecite na 220°C dok pulpa ne omekša. Dok se peku, okrenite ih nekoliko puta.
  2. Umotajte foliju oko pečenih patlidžana, ostavite da se odmore 15-20 minuta.
  3. Oljuštite ih, stavite pulpu u cediljku i pritisnite kašikom. Ostavite da se cedi oko 30 minuta, jer ako ostane mnogo vode skupljaće se na dnu posude kad napravite umak.
  4. Ispasirajte oceđeni patlidžan ili ga naseckajte sitno, dodajte sitno sečeni beli luk, proceđen limunov sok, so i biber prema ukusu.
  5. Dobro promešajte masu, pa sipajte i maslinovo ulje i opet promešajte da se sve lepo sjedini.
  6. Namazu od patlidžana dodajte sitno iseckanu pečenu crvenu papriku. U Grčkoj se služi uz prepečen hleb, posut sveže iseckanim peršunom, a dobrodošao je i bosiljak.
Shutterstock 
foto: Shutterstock

Savet plus: Nećete pogrešiti ako u ovo perfektno jelo stavite i više crvene paprike.

(Kurir.rs)

Bonus video:

This browser does not support the video element.

13:09
OVO JE NEPOGREŠIVI RECEPT ZA USPEH Psiholog Ćulafić OTKRILA najveće tajne naše podsvesti VAŽNO JE SHVATITI JEDNU STAVR! Izvor: Kurir televizija