Osvežavajuće
KOMPLETAN RUČAK SA DINJOM: Zaštitni znak leta perfektan je dodatak i slanim jelima, PROBAJTE I NEĆETE SE POKAJATI! (RECEPT)
Čak 90 do 95 odsto sastava dinje čini voda, pa je idealna za hidrataciju tokom ovih vrelih letnih dana.
Foto: Shutterstock
TESTENINA SA ŠUNKOM I DINJOM
Sastojci:
- 400 g (1 kesa) testenine
- 250 g šunke
- 3 – 4 kriške dinje
- 1 glavica crnog luka
- 200 ml pavlake za kuvanje
- maslinovo ulje
- so, biber
Foto: Shutterstock
Priprema:
- Stavite testeninu u ključalu vodu da se kuva prema uputstvu.
- Dok se testenina kuva, operite dinju, narežite je na kriške, odstranite koru i isecite dinju na kockice. Ako je dinja veća, lako možete da izdvojite iz nje i kuglice.
- Iseckajte crni luk i propržite na malo maslinovog ulja da omekša, pa dodajte na trenutak isečenu šunku, tek da poprimi zlatnu boju.
- Prelijte luk i šunku pavlakom za kuvanje, neka se sve dodatno kratko krčka na blagoj vatri, dok se sos ne zgusne. Ako je dinja tvrđa, možete i nju da ubacite da omekša.
- Na proceđenu testeninu dodajte luk i šunku u sosu, pospite sve kockicama ili kuglicama dinje, posolite i pobiberite po ukusu i poslužite.
LETNJA SALATA
Foto: Shutterstock
Sastojci:
- 1 dinja
- 200 g feta sira
- 2 šake rukole (bosiljak, nana)
- maslinovo ulje
- balzamiko sirće
- biber
Priprema:
- Operite dinju, očistite semenke i isecite je na tanke kriške kako bi lakše mogli da nožem napravite kockice veličine zalogaja.
- Izlomite feta sir na komade (po želji), blago promešajte sa kockicama dinje.
- Prelijte sve maslinovim uljem i balzamiko sirćetom koje ste prethodno dobro izmešali u odgovarajućoj posudi.
- Rashladite dodatno salatu u frižideru, a uoči služenja pospite po njoj svežu rukolu, bosiljak ili nanu – šta ko voli, neka izvoli.
Savet: Tanko rezane sveže tikvice dodatno će obogatiti jelo.
SLADOLED MELON
Foto: Shutterstock
Sastojci:
- 1 dinja (oko 1,5 kg)
- 1 l mleka
- 1/2 l pavlake
- 250 g šećera
- 4 štapića vanile
Priprema:
- Očistite dinju i pasirajte je.
- Stavite mleko da provri sa šećerom, dodajte dinju, pa kada ponovo provri sklonite sa ringle.
- Umutite sve sa pavlakom i aromatizujte vanilom, kada se smesa ohladi stavite u zamrzivač 4 – 5 h.
- Pre služenja sladoled možete da ukrasite iseckanim koštunjavim voćem i listovima nane.
(Kurir.rs/Lena/B.M.)
Bonus video: