KOMPLETAN RUČAK SA DINJOM: Zaštitni znak leta perfektan je dodatak i slanim jelima, PROBAJTE I NEĆETE SE POKAJATI! (RECEPT)

Shutterstock

Čak 90 do 95 odsto sastava dinje čini voda, pa je idealna za hidrataciju tokom ovih vrelih letnih dana.

Shutterstock 
foto: Shutterstock

TESTENINA SA ŠUNKOM I DINJOM

Sastojci:

  • 400 g (1 kesa) testenine
  • 250 g šunke
  • 3 – 4 kriške dinje
  • 1 glavica crnog luka
  • 200 ml pavlake za kuvanje
  • maslinovo ulje
  • so, biber
Shutterstock 
foto: Shutterstock

Priprema:

  1. Stavite testeninu u ključalu vodu da se kuva prema uputstvu.
  2. Dok se testenina kuva, operite dinju, narežite je na kriške, odstranite koru i isecite dinju na kockice. Ako je dinja veća, lako možete da izdvojite iz nje i kuglice.
  3. Iseckajte crni luk i propržite na malo maslinovog ulja da omekša, pa dodajte na trenutak isečenu šunku, tek da poprimi zlatnu boju.
  4. Prelijte luk i šunku pavlakom za kuvanje, neka se sve dodatno kratko krčka na blagoj vatri, dok se sos ne zgusne. Ako je dinja tvrđa, možete i nju da ubacite da omekša.
  5. Na proceđenu testeninu dodajte luk i šunku u sosu, pospite sve kockicama ili kuglicama dinje, posolite i pobiberite po ukusu i poslužite.

LETNJA SALATA

Shutterstock 
foto: Shutterstock

Sastojci:

  • 1 dinja
  • 200 g feta sira
  • 2 šake rukole (bosiljak, nana)
  • maslinovo ulje
  • balzamiko sirće
  • biber

Priprema:

  1. Operite dinju, očistite semenke i isecite je na tanke kriške kako bi lakše mogli da nožem napravite kockice veličine zalogaja.
  2. Izlomite feta sir na komade (po želji), blago promešajte sa kockicama dinje.
  3. Prelijte sve maslinovim uljem i balzamiko sirćetom koje ste prethodno dobro izmešali u odgovarajućoj posudi.
  4. Rashladite dodatno salatu u frižideru, a uoči služenja pospite po njoj svežu rukolu, bosiljak ili nanu – šta ko voli, neka izvoli.

Savet: Tanko rezane sveže tikvice dodatno će obogatiti jelo.

SLADOLED MELON

Shutterstock 
foto: Shutterstock

Sastojci:

  • 1 dinja (oko 1,5 kg)
  • 1 l mleka
  • 1/2 l pavlake
  • 250 g šećera
  • 4 štapića vanile

Priprema:

  • Očistite dinju i pasirajte je.
  • Stavite mleko da provri sa šećerom, dodajte dinju, pa kada ponovo provri sklonite sa ringle.
  • Umutite sve sa pavlakom i aromatizujte vanilom, kada se smesa ohladi stavite u zamrzivač 4 – 5 h.
  • Pre služenja sladoled možete da ukrasite iseckanim koštunjavim voćem i listovima nane.

(Kurir.rs/Lena/B.M.)

Bonus video:

This browser does not support the video element.

02:08
POSNA TRPEZA MOŽE DA BUDE PREUKUSNA Domaćice iz Srema imaju fenomenalne recepte Izvor: Kurir televizija