ZAPEČENE TIKVICE S KAČKAVALJEM: Leti nema slađeg zalogaja, a BRZO SE PRAVI i odlično je i za doručak i za večeru (RECEPT)
Em je slatka, em nam donosi zdravlje. Tikvica povećava nivo energije, deluje protivupalno, snižava nivo holesterola, poboljšava probavu, potpomaže mršavljenje, čisti creva od toksina.
To nije sve: čini kožu zdravijom, sprečava bolesti prostate, podstiče libido, odličan je čuvar zdravlja trudnice i fetusa.
Nutritivna vrednost (100g):
Energetska vrednost - 17.0 kcal Proteini - 1.2 g Ugljeni hidrati - 3.1 g Šećeri - 2.5 g Vlakna - 1.0 g Masti - 0.3 g Zasićene masti - 0.1 g
S ovim jednostavnim jelom, koje se brzo pravi, možete da započnete, ali i da završite dan:
ZAPEČENE TIKVICE SA KAČKAVALJEM
Sastojci:
- 3 tikvice
- 3 paradajza
- 200 g kačkavalja
- 2 kašike parmezana
- 2 jaja
- 1 crni luk
- 2 čena belog luka
- 100 ml pavlake za kuvanje
- 2 kašike maslinovog ulja
- 1 veza bosiljka
- 1 šaka peršuna/vlašca
- 1 prstohvat muskatnog oraščića
- so, biber
Priprema:
1. Uključite rernu da se zagreje na 200 stepeni, a dok se greje do naznačene temperature operite i očistite tikvice, pa ih isecite na tanje kolutove i posolite. Neka odstoje nekoliko minuta da puste višak tečnosti, dodatno ih iscedite ako bude potrebno.
2. Isecite crni luk, kačkavalj narendajte i isitnite listove bosiljka.
3. Pomešajte pripremljene tikvice sa lukom, bosiljkom i sirom.
4. Premažite posudu za pečenje maslinovim uljem, pa u njoj rasporedite tikvice.
5. Umutite jaja, umešajte u njih pavlaku za kuvanje, izgnječen beli luk, posolite i pobiberite prema ukusu, pa dodajte rendani muškatni oraščić.
6. Dobijenu smesu prelijte preko tikvica, poslažite isečen paradajz na kolutove, stavite u rernu i pecite oko 15 minuta, pa pospite parmezanom i dopecite još pet minuta da jelo dobije boju. Ukrasite jelo peršunom ili vlašcem.
Savet plus:
Za svoje potrebe tikvice možete da gajite na otvorenom, u bašti ili na većoj terasi. Uz plod, jestiv je i cvet. U svežem stanju možete da ih čuvate 5 do 7 dana u frižideru. Tikvice stavite u plastičnu kesu, ali tako da mogu da dišu, nemojte ih potpuno zatvoriti.
Ako su plodovi mladi, nemojte da skidate koru kad ih pripremate, ali ako je tikvica prezrela oljuštite je jer krajevi prilikom pripreme ostaju previše teški i sirovi.
Ako želite da ih spremite u zamrzivač, operite tikvice, oljuštite ako nisu mlade i izrendajte. Iscedite višak vode i napunite kese – možete ih zimi koristiti za čorbe, pite, paste...
Postoji i drugi način da ih spremite za zimu: potopite tikvice u uzavrelu vodu na dva (2) minuta i brzo ih ohladite u hladnoj vodi. Blanširanje inaktivira enzime u plodovima i sprečava propadanje. Ocedite ih i zamrznite, možete ih čuvati u zamrzivaču i do godinu dana.
Kurir.rs/B.M.
Bonus video: