ZIMNICA OD BRESAKA: Poslušajte SAVETE NAŠIH BAKA i kad zahladi sladite se ovom više nego UKUSNOM I ZDRAVOM VOĆKOM! (RECEPT)
Breskvu možete da pripremite na razne načine, ali je važno da znate šta i kako treba da preduzmete da biste od ove više nego ukusne i zdrave voćke napravili željenu poslasticu za zimu.
KOMPOT S CIMETOM
Sastojci:
5 kg bresaka 2 kg šećera 4 l vode cimet u štapićima
Priprema:
1. Operite dobro breskve, a ako su previše dlakave, trljajte ih dlanovima da se skinu dlačice. Isecite ih na 4 dela, izvadite koštice i po želji ih možete iseći na sitne parčiće.
2. Napunite isečenim breskvama pripremljene tegle, stavite u svaku teglu i štapić cimeta i sipajte po 4-5 velikih kašika šećera na svaku teglu.
3. Dospite vodu u tegle do početka grla, zatvorite i stavite u lonac s vodom, koja treba da pokriva tegle na šporet. Kad voda provri, neka se kuvaju 15 minuta.
Savet: Na isti način možete pripremiti i kompot od nektarina
SLATKO SA ORASIMA
Sastojci:
2 kg bresaka 1 kg šećera 1 šolja iseckanih oraha
Priprema:
1. Dobro operite i očistite breskve od koštica i isecite ih na sitne komade. Sipajte ih potom u veliki pleh i pomešajte sa šećerom.
2. Stavite da se peku u umereno ugrejanoj rerni, s vremena na vreme je otvorite i promešajte sadržaj.
3. Dok se breskve peku, propržite kratko bez ulja iseckane orahe u vrelom tiganju.
4. Čim breskve omekšaju, izvadite ih, pomešajte s proprženim orasima i sipajte slatko dok je vrelo u tegle.
5. Tegle dobro zatvorite i okrenite naopako dok se slatko sasvim ne ohladi, a onda ih stavite na tamno i hladnije mesto.
BAKIN SOK
Tradicionalni recept je najzdraviji jer ne sadrži konzervanse i aditive!
Sastojci:
2 kg bresaka 300 g šećera 2 l vode 1 kesica limuntusa
Priprema:
1. Izaberite zrele i sočne plodove, operite dobro breskve, prepolovite ih i očistite od koštica. Ako je kožica suviše tvrda, možete da je odstranite.
2. U dublji lonac sipajte vodu i šećer pa zagrevajte do vrenja, da se šećer u potpunosti otopi.
3. Dok se šećer topi, breskve ubacite u blender ili ih izmiksajte štapnim mikerom kako biste dobili fini pire.
4. U vrelu vodu sa šećerom dodajte dobijeni pire i kuvajte 10 minuta na umerenoj temperaturi. Penu koja se pojavi tokom kuvanja skidajte kašikom.
5. Pred kraj kuvanja dodajte limuntus i sve dobro promešajte.
6. Skuvani sok ostavite da se prohladi, pa ga onda sipajte u sterilisane staklene flaše. Dobro ih zatvorite i kad se potpuno ohlade, čuvajte ih na hladnom i tamnom mestu.
DŽEM OD VINOGRADARSKIH BRESAKA
Sastojci:
6 kg vinogradarskih bresaka 800 g šećera
Priprema:
1. Dobro operite breskve, izvadite koštice i isecite ih na osam (8) delova, pa ih namestite u prigodnu šerpu tako što ćete stavljati red očišćenih bresaka, red šećera.
2. Kad poređate svo voće i šećer, pokrijte šerpu čistom kuhinskom krpom ili gazom i ostavite da odstoje 4-5 sati.
3. Kad breskva odmori, uključite ringlu na maksimum i stavite da se kuvaju. Čim provri, smanjite temperaturu i kašikom skidajte penu. Uz povremeno mešanje kuvajte 30 minuta.
4. Polovinu breskve sipajte u drugu šerpu, pomešajte štapnim blenderom i vratite da se kuva još 20 minuta stalno mešajući ako želite da spremite pekmez za zimu.
5. Sipajte džem ili pekmez u oprane i zagrejane tegle, dobro ih zatvorite i ostavite naopako da odstoje dok se ne potpuno ne ohlade.
Savet: Kad otvorite teglu obavezno je držite u frižideru dok se dzem ne pojede.
Kurir.rs/Lena/B.M.
Bonus video: