DIGLI CENE U NEBESA! Za ručak u restoranu od 3.520 do 5.100 dinara, ZNA SE KOJI GRAD JE NAJJEFTINIJI ZA HRANU! (FOTO)
Iako su potrošači primetili znatan skok cene roštilja u restoranima, podaci Republičkog zavoda za statistiku pokazuju da su salate te koje su zapravo najviše poskupele u junu u odnosu na isti period minule godine
Hrana u restoranima u gradovima širom Srbije je poskupela u odnosu na pre koji mesec, dok su ugostiteljske usluge skuplje za čak 12 odsto u odnosu na jun prošle godine, pokazuju podaci Republičkog zavoda za statistiku (RZS).
Kurirova analiza cenovnika hrane u većim gradovima u Srbiji pokazala je da, u zavisnosti od toga koji restoran birate, u kom mestu, kao i koliki broj ljudi naručuje hranu, možete proći s računom od 3.520 do 5.100 dinara plus piće.
Redakciji Kurira su se javili čitaoci koji su se prvobitno požalili na nagli skok cene ćevapa u restoranima u Beogradu.
- Pošto stalno odlazim na ćevape u jedan restoran na Bulevaru kralja Aleksandra, znam da je u januaru ove godine deset ćevapa bilo 900 dinara. Onda odem u martu da poručim ćevape i cena je bila za 100 dinara viša, dakle, deset ćevapa 1.000 dinara. Zatim u aprilu ista porcija košta čak 1.200 dinara, ali ni tu nije kraj poskupljenju - u junu je porcija od deset ćevapa dostigla cenu od 1.400 dinara.
Pa za taj novac ću kupiti tri kila mesa i sama roštiljati, odustali smo od svake porudžbine ćevapa iz restorana. Zaista su drastična poskupljenja za kratak period - požalila se Kuriru čitateljka S. P. Iako su potrošači odavno primetili i uputili primedbe na znatno poskupljenje roštilja u restoranima, s druge strane, podaci Republičkog zavoda za statistiku pokazuju da su salate te koje su zapravo najviše poskupele u junu ove godine u odnosu na isti period minule.
Analiza RZS pokazala je da su salate poskupele za čak 16,4 odsto, zatim variva za 15 odsto i alkoholna pića za 13 odsto. Na četvrtom mestu su kolači, zabeležen je porast njihove cene od 12,7 odsto, onda topla i hladna jela s poskupljenjem od 12,5 odsto, dok valja spomenuti i da je prenoćište skuplje za 12,1 odsto.
Međutim, i ekipa Kurira je istraživala koliko košta ručak za četvoročlanu porodicu u ugostiteljskim objektima u gradovima u Srbiji i naša računica je pokazala sledeće.
Roštilj, to jest ćevapi, kao jedno od najpopularnijih jela u mnogim našim krajevima, najjeftiniji su u Nišu. Tamo u restoranu porcija od deset ćevapa košta 380 dinara. Ako se odlučite za ručak u ovom gradu i ukoliko sa menija uzmete porciju od deset ćevapa, pomfrit, koji košta 150 dinara, šopsku salatu, koja košta 200 dinara, ili porciju palačinki od 150 dinara, to će vas za jednu osobu koštati 880 dinara plus piće. Ukoliko se odlučite za bezalkoholno piće, ono iznosi od 175 dinara, dok je pivo 220 ili čaša vina 350 dinara. Dakle, samo ručak u Nišu za četvoro bi koštao 3.520 dinara plus piće po želji.
Ukoliko istu hranu poručite u nekom restoranu u Beogradu, to će vas koštati po osobi 1.260 dinara, dok bi ručak za četvoro koštao 5.040 dinara plus piće po želji, koje košta od 220 do 480 dinara. Na primer uzevši istu hranu s menija, u restoranima u Novom Sadu za jednu osobu platićete 1.030 dinara, dok bi za četvoro obrok koštao 4.120 dinara.
U Leskovcu bi ovakav ručak za jednu osobu koštao 1.000 dinara, dok bi za četvoro račun iznosio 4.000 dinara plus piće, koje se kreće od 170 dinara za bezalkoholno piće, pa do 330 dinara, koliko košta čaša vina.
Kurirova analiza cenovnika je pokazala da bi ovakav ručak u Zaječaru za jednu osobu koštao 1.160 dinara, dok bi, recimo, četvoročlana porodica morala da iskešira 4.640 dinara plus piće, koje košta od 190 do 350 dinara. Isti obrok u Kragujevcu za jednu osobu bi koštao 1.190 dinara, a za četvoro bi ceh iznosio 4.760 dinara plus piće od 210 do 410 dinara.
Svakako treba naglasiti da su cene u restoranima dalje od centra grada dosta povoljnije, dok postoje restorani u kojima su cenovnici daleko veći od pomenutih.
- Cene u marketima i prodajnim objektima naglo su skočile, tako da je normalno da i cene u restoranima budu veće. Cene mesa su izrazito više, ranije je kilogram bio 500 dinara, sada je i preko 800 dinara. Vlasnici restorana formiraju cene hrane i pića prema poskupljenju namirnica. Trenutno su godišnji odmori i dosta ljudi nije tu, tek početkom septembra videćemo da li će promene cena u restoranima uticati na njihovu posećenost - kaže Ančica Dimitrijević, predsednica Udruženja ugostiteljskih i turističkih poslenika Niša.
Kurir.rs / A. Kocić - I. Ogarević
Bonus video: