AKO VAM SMETA KRAVLJE MLEKO, ISPROBAJTE BILJNA: Evo koje je bolje, ovseno ili bademovo, a ovo su RAZLIKE
Sve je više onih koji kravlje mleko zamenjuju nekom drugom varijantom, a evo koje je najbolje
Najčešće korišćena biljna mleka su bademovo i ovseno, ali sigurno se pitate koje je bolje? Stručnjaci otkrivaju šta sve treba da znamo o ovim biljnim alternativama kravljem mleku.
Bademovo mleko ne sadrži mnogo ugljenih hidrata i bolja je opcija za one koji prate plan ishrane koji ih isključuje.
Nezaslađeno bademovo mleko tako u jednoj porciji sadrži oko 37 kalorija, gram ugljenih hidrata, nula šećera, tri grama masnoća, gram proteina i 481 mg kalcijuma.
Ovseno mleko s druge strane sadrži više proteina što je dobra vest za one koji se bore sa opakim bolestima i kojima su proteini potrebni. Jedna porcija ovog mleka sadrži oko 120 kalorija, 16 grama ugljenih hidrata, sedam grama šećera, pet grama masnoća, tri grama proteina i 350 mg kalcijuma.
Ovseno mleko
Dobrobiti: - Sigurno je za one koji su alergični na orašaste plodove ili izbegavaju gluten. - Sadrži više kalcijuma, kalijuma i fosfora od bademovog mleka. - Prirodno je slatko i nisu potrebni dodaci da bi se poboljšao ukus, a sadrži malo kalorija. - Proteini i vlakna mogu smanjiti apetit.
Nedostaci: - Ovo mleko sadrži više ugljenih hidrata i kalorija. - Može sadržati gluten ako se prerađivalo sa drugim žitaricama. - Često sadrži karagenan za koji se pokazalo da može izazvati probavne probleme.
Bademovo mleko
Dobrobiti: - Bogato je vitaminom E koji jača imunitet, ali i poboljšava izgled kože. - Ako ne sadrži šećer ima jako malo kalorija. - Dobar je dodatak voćnim sokovima ako ne želite dodatne kalorije u napitku.
Nedostaci:
- Alergija na orašaste plodove je česta, pa ga treba izbegavati ako vas muče alergije.
- Često sadrži šećer jer je tako ukusnije što znači više kalorija.
(Kurir.rs)