Čatni je vrsta sosa koja se pravi od voća i/ili povrća i začina, a služi se kao dodatak raznim jelima od mesa, testa, pirinča. Mnogi vole da ga mažu i na hleb.
Koristi se u malim količinama, intenzivnog je ukusa. Može da bude sačinjen od komadića ili u potpunosti blendiran, teksture gotovo kao pesto.
Ovaj specijalitet indijske kuhinje je prihvaćen u celom svetu, može da se služi svež ili kuvan (dinstan) i ima puno kombinacija, sladak je, ljut, ali i kiseo.
Neka vas ne buni njegov egzotičan naziv, napravite ga – oduševićete sve, čak i poštovaoce tradicionalne kuhinje!
Evo kako se pravi čatni od paradajza s ljutom papričicom:
Sastojci:
- 2 paradajza
- 3 glavice crnog luka
- 1 čili papričica
- 1/2 šolje crnog vina
- 2 velike kašike smeđeg šećera
- 1/2 male kašike cimeta
- 2 velike kašike ljutog sosa
- 2 velike kašike sirćeta
- 1 velika kašika maslinovog ulja
Priprema:
1.Očistite i iseckajte crni luk, propržite ga u dubljem tiganju ili u prigodnoj šerpi na ulju dok ne postane staklast.
2. Operite i očistite parada
jz, iseckajte ga i dodajte u luk, pa dinstajte na umerenoj temperaturi dok ne uvri višak tečnosti.
3. Kad tečnost koju je pustio paradajz uvri, dodajte šećer, mešajte varjačom kao što to radite kada kuvate svaki drugi džem, dolijte crno vino, ljuti sos, sitno iseckanu čili papričicu.
4. Dodajte i sirće i nastavite da mešate dok sadržaj opet ne uvri.
5. Nastavite da mešate dodajući cimet i dinstajte oko 20 minuta, sve dok ne vidite da se sadržaj odvaja od dna šerpe.
6. Sklonite šerpu (tiganj) sa ringle i ispasirajte dodatno sadržaj viljuškom.
7. Operite i sterilišite tegle u rerni, poklopce prokuvajte. Gotov čatni od paradajza sa ljutom papričicom sipajte u ohlađene tegle, dobro zatvorite i čuvajte na hladnom, suvom i mračnom mestu.
Kurir.rs/B.M.
Bonus video: