Ako su na pijaci ili u marketu u ponudi samo tvrde breskve, ovaj problem ćete brzo i jednostavno rešiti!
Potrebni su vam samo jedna jabuka i jedna veća papirna kesa: stavite breskve s jabukom u kesu, dobro je zatvorite da ne ulazi vazduh i jabuka će za 60 minuta obaviti posao! Breskve će omekšati zahvaljujući prirodnom gasu koji ispušta jabuka, a koji ubrzava sazrevanje.
Evo kako se pravi letnja šampita:
SASTOJCI:
Za koru:
- 7 žumanaca
- 7 kašika šećera
- 7 kašika mleka
- 7 kašika brašna
- 1 kesica praška za pecivo
Za fil:
- 7 belanaca
- 7 kašika šećera
- 250 g bresaka
- limunov sok
- prstohvat soli
Za sirup:
- 1 šolja šećera
- 1 šolja vode
PRIPREMA:
1. U posudi umutite žumanca, pa dodajte šećer i ostale sastojke. Pleh obložite pek-papirom, pa sipajte smesu i pecite je na 180 stepeni 15 minuta.
2. Za to vreme pripremite šam, a kad kora bude gotova, odvojte je od papira za pečenje, pa je ostavite da se ohladi.
3. Ušpinujte jednu šolju vode i jednu šolju šećera. Dobijeni sirup ostavite da se prohladi.
4. Belanca umutite u čvrst sneg, pa dodajte malo limunovog soka, šećer i so. Kad dobijete čvrst šam, polako, sve vreme muteći mikserom na najmanjoj brzini, sipajte sirup. Breskve isecite na sitne kockice, pa dodajte u fil. Sipajte sav šam preko kore, pa poravnajte.
5. Šampitu ostavite da se ohadi, a onda je isecite na kocke željene veličine i uživajte. Dekorišite s nekoliko kriški voća po želji.
Kurir.rs/Lena
Bonus video: