Zdrav obrok
SALATA SA PATLIDŽANOM I SIROM: Odličan IZBOR ZA VEČERU, bićete siti a nećete preopteretiti stomak ako IZOSTAVITE HLEB! (RECEPT)
Patlidžan je idealna namirnica za sve koji pate od viška kilograma, a ujedno je bogat vitaminima B kompleksa i neophodnim mineralima.
Foto: Stock
Uvedite ga obavezno u svakodnevnu ishranu, a za ovaj recept umesto fete možete da koristite bilo koju vrstu belog sira, nećete pogrešiti.
Evo kako se pravi salata sa patlidžanom i sirom:
SASTOJCI:
- 2 patlidžana
- 3 paprike
- 2 paradajza (100 g čeri paradajza)
- 1 glavica crnog luka
- 3 čena belog luka
- 150 g feta sira
- maslinovo ulje
- sirće
- 2 šake svežeg peršuna / bosiljka
- so, biber
Foto: Shutterstock
PRIPREMA:
- Operite patlidžan i paprike, zagrejte veći tiganj ili rernu i ispecite ih.
- Ispečeno povrće oljuštite i očistite, patlidžan isecite na kolutove ili kockice, papriku na trake.
- Stavite ih u prigodnu posudu, dodajte isečen svež paradajz isečen na kriške ili kockice.
- Očistite i sitno iseckajte beli luk, crni luk narežite na režnjeve i sipajte ih u posudu sa povrćem, blago promešajte sa iseckanim listom svežeg peršuna.
- U salatu sipajte maslinovo ulje i sirće prema ukusu, posolite i pobiberite takođe prema ukusu i pospite isitnjenim feta sirom. Uoči služenja salatu dodatno ukrasite svežim peršunom ili listovima bosiljka.
Foto: Shutterstock
Savet plus
- Patlidžan možete da spremite na mnogo načina, ali i da ga upotrebite kao oblog jer dokazano hladi i ublažava upale.
- Koru i listove nemojte da bacate, u narodnoj medicini, posebno u zemljama Dalekog istoka, upotrebljavaju se za čaj ili pravljenje tinkture. Čaj je odličan za probavu, smiruje stomačne tegobe.
- Koristi se i kod unutrašnjeg krvarenja, ali ga pijte samo uz savet lekara da ne bi došlo do komplikacija.
Ako ste u prilici, nabavite i koren patlidžana, koristi se za lečenje respiratornih problema i astme.
Kurir.rs/B.M.
Bonus video: