Kivi sadži skoro dva puta više vitamina C od drugog južnog voća, 100 g ima čak 98 mg.
Poznato je da jača imuni sistem, štiti od prehlada i drugih respiratornih infekcija, ali isto tako uspešno snižava visok krvni pritisak, poboljšava cirkulaciju krvi, ublažava stres i smiruje živce, pomaže kod varenja i zatvora, jača kosti, štiti od sunčevog zračenja.
Konzumiranje kivija se posebno preporučuje dijabetičarima, osobama sklonim alergijama, trudnicama, ženama u menopauzi, obolelima od katarakte, onima koji puše i unose dosta alkohola.
Nećete pogrešiti ako ga jedete svakodnevno, (dovoljna su dva kivija), a ovako ćete da napravite kolač od kivija bez pečenja:
SASTOJCI:
Kora
-150 g badema
-150 g urmi
Krem
-2 kivija
-250 g indijskih oraha
-180 ml kokosovog mleka
-2 velike kašike soka limete
-2 velike kašike sirupa od pirinča ili agave (može drugi)
-1 šaka svežih listova nane
Ukrasi
-3 kivija
-1 šaka sveže nane
PRIPREMA:
1. Usitnite dobro u blenderu bademe koje ste prethodno natopili vodom i ostavili da prenoće i omekšaju, dodajte urme (takođe treba da prenoće u vodi) i miksajte dok se ne oformi jednolična smesa.
2. U prigodan kalup ili posudu sipajte smesu, ravnomerno je raspodelite i utisnite, pa stavite u zamrzivač. Pripazite, odaberite posudu koja trpi nisku temperaturu!
3. U blender stavite indijske oraščiće, kokosovo mleko, sok limete i sirup koji imate (ne mora da bude od pirinča ili agave), neka radi dok smesa ne postane kremasta.
4. Izvadite posudu iz zamrzivača i na koru stavite dobar deo krema (3/4 krema), razmažite i vratite u zamrzivač.
5. Preostalom delu krema dodajte kivi i nanu. Izblendirajte dok ne dobijete smesu kremaste teksture i zelene boje, a potom je rasporedite ravnomerno po kolaču i vratite ga ponovo u zamrzivač, neka odstoji još dva – tri sata.
6.Kada izvadite kolač iz zamrzivača, na vrh stavite kolutove kivija i pospite svežim listovima nane.
Kurir.rs
Bonus video: