ŠTA JE ISTINA? OGLASILI SE ZVANIČNICI KOJI SU RADILI ZA TRAMPA: Evo šta su imali da kažu o poverljivim dokumentima: To je sr*nje

Profimedia

Više desetina bivših najviših zvaničnika Trampove administracije odbacilo je tvrdnju bivšeg predsednika Donalda Trampa da je imao ''trajni nalog'' koji predviđa da se poverljivi dokumenti automatski uklanjaju kada ih je odneo iz Ovalne kancelarije u svoju rezidenciju u Beloj kući, izvestio je CNN.

Pošto je FBI pretražio Trampovo odmaralište Mar-a-Lago u potrazi za strogo poverljivim materijalima koji su tamo možda bili nepropisno odneti, Tramp i njegovi saveznici su, između ostalih izgovora, tvrdili da je bivši predsednik imao ''trajni nalog'' kojim je skinuta oznaka tajnosti.

GARY I ROTHSTEIN / UPI / Profimedia 
FBI pretresfoto: GARY I ROTHSTEIN / UPI / Profimedia

Međutim, prema rečima 18 zvaničnika iz njegove administracije koji su govorili za CNN, takva naredba nikada nije izdata.

Nekoliko zvaničnika se navodno smejalo ili rugalo toj ideji. Jedan je to nazvao ''sranjem''. Mnogi od njih su čak i ušli u zapisnik.

Džon Keli, koji je bio Trampov šef kabineta od 2017. do 2019. godine, rekao je za CNN da tokom njegovog mandata ''ništa što bi moglo da se približi naređenju koje bi bilo tako glupo nije izdato''.

-I ne mogu da zamislim nekoga ko je radio u Beloj kući posle mene, a da bi jednostavno slegnuo ramenima i dozvolio da ta naredba bude sprovedena u delo, a da ne pokuša da je zaustavi, dodao je on.

GARY I ROTHSTEIN / UPI / Profimedia 
Mar-a-Lagofoto: GARY I ROTHSTEIN / UPI / Profimedia

Mik Mulvani, naslednik Kelija, takođe je rekao da nije upoznat sa takvim naređenjem. Trampov bivši savetnik za nacionalnu bezbednost Džon Bolton nazvao je Trampovu tvrdnju ''potpunom fikcijom''.

Olivija Troje, koja je bila savetnica za unutrašnju bezbednost bivšeg potpredsednika Majka Pensa, nazvala je ideju o potpunoj deklasifikaciji ''smešnom''.

Predsednik ima ovlašćenje da skine tajnost dokumenata, ali postoji formalni proces. Nije jasno da li je Tramp sledio taj proces. Dokumenti koje je FBI tražio od Mar-a-Laga navodno su bili veoma osetljive prirode i uključivali su materijale koji se odnose na nuklearno oružje.

Izgovor za ''trajni nalog“ je među nizom drugih objašnjenja koja su Tramp i njegov tim ponudili. Tramp je takođe neosnovano tvrdio da je bilo koji štetni materijal koji je pronašao FBI mogao biti podmetnut na njegovom imanju.

Kurir.rs/CNN