Pravoslavni hrišćani Gospojinski post poste kao i Veliki post, sve dane „na vodi“, osim subote i nedelje kada su dozvoljeni ulje i vino.
Gospojinski post je ustanovljen u znak sećanja na smrt Presvete Bogorodice i dan kada se uspela na nebo 28. avgusta. Taj dan se u narodu naziva Velika Gospojina, a poznat je kao praznik majki i dece.
Ovaj post je najkraći od četiri velika godišnja posta, traje 15 dana, od 14. do 28. avgusta, ali je stroži od božićnog i apostolskog, što ne znači da za svoje ukućane ne možete da pripremite zdrava, ukusna i zasitna jela.
S ovim receptom biće oduševljeni i oni koji ne poste, a evo kako se pravimusaka od pšenice i šljiva na vodi:
SASTOJCI:
- 800 g krompira
- 200 g pšenice
- 100 g šljiva
- 20 g oraha
- 4 velike kašike paradajz pirea
- bujon od povrća
- pola kašike ruzmarina
PRIPREMA:
1. Dobro operite krompir, ogulite ga i isecite na tanke kolutove, pšenicu skuvajte.
2. Uključite rernu da se zagreje na 200 stepeni, a dok se greje u vatrostalnu ili drugu prigodnu posudu za pečenje ređajte prvo krompir, sitno seckane šljive, a zatim pšenicu pomešanu sa orasima.
3. Razblažite paradajz pire sa bujonom od povrća i time prelijte musaku.
4. Musaku pospite ruzmarinom i pecite 45 minuta.
Savet plus: Sloj tanko isečenog krompira možete da stavite da bude i gornji sloj musake, a ovo jelo možete da ukrasite i kriškama paradajza, listovima svežeg peršuna, bosiljkom.
(Kurir.rs)
Bonus video: