Marcipan je omiljen širom planete, najčešće se pravio od mlevenih badema. Kad se sa Orijenta proširio na istočne delove Mediterana i u Evropu dospeo preko Italije, odomaćile su se nove varijante.
I vi možete brzo i lako da obradujete ukućane ovom carskom poslasticom, evo kako se prave marcipan kugle sa orasima:
SASTOJCI
- 150 g kokosovog brašna
- 100 g mlevenih oraha
- 300 g mlevenog keksa
- 300 g šećera u prahu
- 3 štangle čokolade
- 2 dl mleka
- malo ruma
PRIPREMA
1. Dobro izmešajte kokosovo brašno, mlvene orahe, mleveni keks, šećer i rum.
2. Čokoladu rastopite u mleku i sipajte u masu.
2. Umesite tako da se dobije kompaktna masa.
4. Pravite rukama kuglice i prelijte ih rastopljenom čokoladom.
5. Pre služenja, kuglice stavite u frižider da se stegnu.
Savet plus
Pripremljen u kućnim uslovima, marcipan ne sme da stoji dugo na sobnoj temperaturi, jer u njemu nema konzervansa kao u kupljenom, a može i da se osuši. Kuglice čuvajte u frižideru, dobro uvijene u foliju.
Ko želi, kuglice može da obloži i rastopljenom belom čokoladom.
Kurir.rs
Bonus video: