Šljive u šlafroku su starinska poslastica koju su pravile domaćice širom bivše Jugoslavije.
Sigurno su svi već čuli za jabuke u šlafroku, a da li ste ikada probali šljive spremljenje na isti način? Ovo je starinski, pomalo zaboravljeni recept, a nekada se pravio u svakom domaćinstvu bivše Jugoslavije.
Šljive u kombinaciji sa testom su sjajnog ukusa, a priprema je vrlo jednostavna. Samo je potrebno da zamesite testo nešto gušće od onog za palačinke. Obradujte svoje ukućane šljivama u šlafroku po receptu naših baka.
Thinkstock
Sastojci:
- 500 g šljiva
- 200 ml mleka
- 200 ml kisele vode
- 400 g brašna
- 2 jajeta
- 2 kašičice šećera
- 1 kašika vanilin šećera
- 1 kašika šećera u prahu
Profimedia
Priprema:
- Šljive dobro operite i očistite od koštica. Jaja ulupajte viljuškom, pa im dodajte mleko i kiselu vodu. Sve dobro sjedinite, a zatim dodajte šećer i brašno.
- Zamesite testo koje treba da bude nešto gušće. Ukoliko ima potrebe dodajte još brašna.
- U dublji tiganj sipajte više ulja i dobro ga zagrejte. Svaku šljivu umočite u testo da se lepo obloži, pa je pržite dok ne porumene.
- Vadite ih na ubrus da se ocede od viška ulja. Pre služenja pospite mešavinom vanilin šećera i šećera u prahu.
(Kurir.rs/Najžena)
Bonus video: