NUKLEARNA ELEKTRANA ZAPOROŽJE KLJUČ ZA PREDSTOJEĆU ZIMU?! Stručnjaci upozoravaju: Ako je Rusi zadrže DIKTIRAĆE USLOVE SVETU

EPA-EFE/RUSSIAN EMERGENCIES MINISTRY/ Kurir televizija

Boško Zorić, pukovnik u penziji, smatra da je nuklearna elektrana Zaporožje ključ za predstojeću zimu. Jer ko je bude kontrolisao, diktiraće uslove.

Danas je 187. dan rata u Ukrajini. Nuklearna elektrana Zaporožje i dalje je u fokusu rata. Nastavile su se međusobne optužbe ruske i ukrajinske strane oko granatiranja najveće nuklearne elektrane u Evropi. Ratni sukobi u zemlji ne jenjavaju. Vojna komanda Ukrajine saopštila je da su juče uzvratili na napade ruskih snaga u regionu Donjecka.

Otkako su Rusi u martu preuzeli kontrolu nad elektranom Zaporožje, pojačane brobe u blizini dovele su do granatiranja stanice i eskalacije tenzija zbog mogućeg nuklearnog napada. Tokom nedavnog granatiranja jedan radnik je povređen, a oštećena su tri senzora zračenja. Mnogi od 10.000 ljudi koji čine ukrajinsko osoblje elektrane bili su primorani da prestanu sa radom, dok se na nedavnim snimcima iz unutrašnjosti hale sa turbinama vide ruska vojna vozila u blizini reaktora.

EPA-EFE/RUSSIAN EMERGENCIES MINISTRY 
foto: EPA-EFE/RUSSIAN EMERGENCIES MINISTRY

Dok ruske i ukrajinske snage krive jedna drugu za napade, prošle nedelje ukrajinska vojna obaveštajna služba saopštila je da su okupacione vlasti Kremlja navodno naredile svom osoblju nuklearne elektrane da ne dolazi na posao u petak - što je izjava koju su ukrajinske vlasti protumačile signalom za napad ruskih snaga.

Jedna ekonomistkinja iz elektrane koja je uspela da predje na teritoriju pod ukrajinskim snagama navodi da je strašno što se stiče utisak da se Rusi uopšte ne plaše nuklearne eksplozije ili kontaminacije.

Zorić je naveo koje zemlje neće biti pošteđene ako dođe do oštećenja nuklearne elektrane Zaporožje.

- Nelogično je što se ratne igre vode oko ovakvog kritičnog objekta infrastrukture. Stručnjaci su već krenuli da objavljuju svakodnevne proračune o tome kuda bi se kretao oblak radijacije, ako dođe do oštećenja. Ne bi bila pošteđena Ukrajina, Rusija, Bugarska, Rumunija i Turska - rekao je Zorić.

Kurir Televizija 
foto: Kurir Televizija

- Sa druge strane vidimo drugo lice ovog rata, a to je borba za energiju. Nuklearna elektrana Zaporožje je najveća u Evropi i snabdeva skoro trećinu potreba Ukrajine energijom. Vidimo kako prilazi zima da se dešava nagli skok energenata. Suša koja je bila ovog leta doveo je do toga da je hidro potencijal opao. Opala je proizvodnja hidrocentrala. Takođe su i Francuske nuklearne elektrane podbacile, kako kažu stručnjaci, u proizvodnji energije. Onda je jasno da je nuklearna elektrana Zaporožje ključ za predstojeću zimu. Ko bude sa njom upravljao taj će diktirati uslove - rekao je Zorić.

Mahmut Bušatlija, ekonomista i konsultant za strana ulaganja, objasnio je zašto je Zaporožje toliko bitno za Evropu.

Kurir Televizija 
foto: Kurir Televizija

- Nuklearna elektrana Zaporožje je centar gde se razvodi struja. Ako želite da iz neke druge zemlje kupite struju u Evropi, ona mora preko Zaporožja da prođe. Dobar deo centralne Azije i Rusije je vezan za Evropu preko Zaporožja - rekao je Bušatlija.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Bonus video:

This browser does not support the video element.

UKRAJINA IMA KECA U RUKAVU DA PROMENI TOK RATA? Stručnjaci na Kurir TV: Ishod sukoba se vidi iz aviona EVO ŠTA ĆE BITI SA RUSIJOM  Kurir televizija