UKRAJINCI NAGLO ZAĆUTALI O KONTRAOFANZIVI NA HERSON I KAHOVKU: Rusija raspoređuje 3. pešadijski oklopni korpus dobrovoljaca

Foto Printscreen Telegram

Kontraudar, kontraofanziva, ograničeni upad ili uvod u operaciju širokih razmera koja je počela u ponedeljak popodne i dalje nije razjašnjeno. Iako su ukrajinski mediji slavodobitno slavili da su već na ulasku u Herson cela priča iznenada je stala.

Sudeći prema poslednjim informacijama sa terena u rejonu Blagodatnog, Ukrajinci su uzdrmani i pretrpeli su gubitke i vratili se na početne položaje. U rejonu Snigirevke ukrajinska vojska je takođe pretrpela gunitke i vrtaili se na polazne položaje. U zoni Andrejevke situacija i dalje nije potpuno jasna, postoje izveštaji da je ukrajinska vojska napredovala nekoliko kilometara do sela Suhoj Stavok i čak ga zauzela, ali konkretnih dokaza o tome još uvek nema. U oblasti Davidov Brod, front je stabilan, a u oblasti Visokopolja, Olgovke i Potemkina, napadi Oružanih snaga Ukrajine bili su neuspešni.

Printscreen 
foto: Printscreen

Prema poslednjim informacijama Ukrajinci su na ovom pravcu upotrebili oklopni bataljon doniranih poljskih tenkova T-72M1, BMP-1, ali i nekoliko holandskih oklopnih transportera YPR 765.

Generalštab Oružanih snaga Ukrajine u rezimeu za veče 29. avgusta ne piše ni reči o ukrajinskoj kontraofanzivi na Herson. Što se tiče situacije na južnobužskom pravcu, izveštavaju se samo o jurišnim i ofanzivnim akcijama ruskih trupa kod Potemkina.

Printscreen 
foto: Printscreen

Ono što je evidentno jeste da je priča o ofanzivi krenula kada su se pojavili snimci tenkova T-80BV, BVM, T-90M. Mnogi su tad naveli da je u pitanju 4. kantimirovska tenkovska divizija.

Međutim, ispostavilo se da je na južni Hersonski pravac prema Nikolajevu stigla nova jednica 3. pešadijsko-oklopni korpus Zapadnog vojnog okruga ruske vojske čije je prebacivanje na južni front u toku.

Naime, radi se o dobrovoljcima iz svih rodova ruske vojske, i građana koji su odlučili da se pridruže ovoj vojnoj formaciji, čiji brojno stanje je zasad nepoznato. Za sad nije poznata ni struktura ove jednice, ali jeste opremljenost. Bataljoni ove jednice raspolažu sa tenkovima T-90BM, BV, BVM, B, U, ali i T-90A i T-90 M. Takođe mehanizovana pešadija opremljena je borbenim vozilima pešadije BMP-3, i 2, a od PVO za zaštitut od dronova i ukrajinskih jurišnika SU-25 naoružani su sa PVO sistemom BUK-M2.

Printscreen 
foto: Printscreen

Kada se pojavila informacija o dolasku ove jednice pojednini zapadni analitičari su naveli da je ova jednica raspoređena u Herson i priznaju postojanje moderne tehnike u ovoj jednici, ali kako oni navode u pitanju je dobrovoljački bataljon, koji ima lošu kondiciju i obučenost, kao i da u njemu vlada nedisciplina.

Sudeći po snimcima, to se tako i ne čini s obzirom da su vojnici kada su snimljeni sa tenkovima nalazili na odmoru u pravcu prema Nikolajevu i nisu bili na liniji borbenog delovanja.

Inače pre nešto manje od mesec dana iz strateških rezervi u Sibiru na jug Rusije, odnosno Rostov na Donu dopremljeni su tenkovi T-80 u verzijama B, BV i U.

Na objavljenom snimku se vidi popriličan brodj tenkova T-80 u verzijama B, BV, U koji se nalaze na bliskoj udaljenosti i čekaju najverovatnije prodor prema jugu-zapadu tačnije Nikolajevu, a onda se krak razdvaja jedan ide prema Tiraspolju, a drugi južni prema Odesi i odeskom džebu, odnosno reci Dunav. Osim samo jednog pravca, kompletni prostor je odličan za upotrebu oklopnih jednica pre svega tenkova.

Kurir.rs/A.Mlakar