Prefinjene, prepoznatljive arome i slađi od običnog crnog luka, praziluk treba da bude važan deo vaše izbalansirane ishrane jer je odličan čistač organizma i čuvar zdravlja.
Na pragu smo čestih respiratornih infekcija, a praziluk pomaže kod promuklosti, smiruje kašalj, blagotvorno deluje na upalu pluća i astmu. U stanju je da smanji količinu mokraćne kiseline, holesterola i masnoće u krvi, poboljša cirkulaciju i podstakne rad sistema za varenje, kao i rad bubrega.
Najblaži je po ukusu, nije ljut, nema jak miris i ne uzrokuje suzenje očiju, a dobra strana mu je i to što ćete moći da ga svežeg nađete od sada pa sve do kraja proleća jer nije osetljiv na niske temperature.
Evo kako se priprema brza krem čorbu od praziluka i krompira, koju možete da služite i za ručak i za večeru:
SASTOJCI:
- 1 struk praziluka
- 4 krompira
- 1 kašika putera
- 1 kocka od povrća za supu
- 1 l vode
- so, biber
Za krutone:
- 1 tost ili suvi hleb
- začini (po želji)
- 1 velika kašika maslinovog ulja
PRIPREMA:
- Operite, ogulite i isecite krompir na kocke (veličina po želji), a praziluk na sitno.
- Stavite vodu da zavri i potom dodajte kocku od povrća i maslac.
- Sipajte spremljemo povrće, kada omekša skinite ga sa vatre.
- Toplu supu propasirajte u blenderu.
- Tost ili suvi hleb isecite na kockice, pospite začinom (po želji) i maslinovim uljem, dobro sve promešajte.
- Pecite kockice u rerni (može i u tiganju) na 200 stepeni, dok ne budu zlatne boje, pa brzu krem čorbu pospite krutonima. Posolite i pobiberite po želji.
Kurir.rs
Bonus video: