PILETINA NA LOVAČKI NAČIN, SA OVIM JELOM NAHRANIĆETE CELU PORODICU: Uz pire, testeninu ili pirinač, a može i uz salatu! (RECEPT)

Shutterstock

Piletina je jedna od najčešćih namirnica na našoj trpezi. Najbolja je, naravno, domaća, gajena na prirodan način ali nije svako u prilici da je nabavi.

Profimedia 
foto: Profimedia

Kad kupujete ovu namirnicu u radnji, savetujemo vam da uzmete celo pile – lako ćete ga istražirati i upotrebiti delove za ono jelo koje ste naumili da pripremate. U ovom slučaju obratite pažnju na boju, često ukazuje čime je pile hranjeno; ako se suviše žuti, znači da je "kljukana" kukuruzom.

Ako pazarite delove pileta, moraju da imaju finu roze boju i da izledaju zdravo, "bucmasto“ , a ne beživotno.

Za jelo koje vam predlažemo, upotrebite batake i karabatake, a evo kako se pravi piletina na lovački način:

Shutterstock 
foto: Shutterstock

SASTOJCI (za 4 osobe):

  • 2 pileča bataka
  • 2 pileća karabataka
  • 200 g šampinjona
  • 1 glavica crnog luka
  • 3 čena belog luka
  • 2 paradajza (koncentrat paradajza)
  • 5 dl pileće supe
  • 2,5 dl crvenog vina
  • 25 g putera
  • 1 velika kašika ulja
  • 1 mala kapika timijana
  • 1 šaka lista svežeg peršuna (bisiljak)

PRIPREMA:

1. U velikoj lšerpi zagrejte ulje i pola od predviđene količine putera.

2. Piletinu, prethodno začinjenu, pržite oko pet minuta sa svake strane, sve dok ne dobije zlatno-smeđu boju.

Shutterstock 
foto: Shutterstock

3. Izvadite piletinu iz lonca kad se proprži i ostavite je sa strane, a u šerpu koju ste koristili dodajte presotali puter, potom iseckani crni luk i dinstajte ga dok ne omekša.

4. Stavite iseckani beli luk, a posle minut dodajte gljive i posle dva minuta sipajte crveno vino, pa sve zajedno dinstajte

5. Kad tečnost zakuva, dodajte posle pet minuta oguljeni i seckani paradajz ili koncentrat paradajza, pustite da sadržaj ponovo provri i smanjite temperaturu na ringli.

6. Sipajte pileću supu i dodajte timijan, vratite u šerpu piletinu, neka se krčka na umerenoj temperaturi sat vremena, dok meso potpuno ne omekša.

7. Pred kraj, izvadite piletinu iz šerpe i ostavite sadržaj da se kuva još desetak minuta, dok se ne zgusne, pa vratite piletinu.

8. Uoči posluženja, pospite jelo listovima svežeg peršuna, a s piletinom na lovački način lepo se slaže i bosiljak.

(Kurir.rs)

Bonus video:

This browser does not support the video element.

02:08
POSNA TRPEZA MOŽE DA BUDE PREUKUSNA Domaćice iz Srema imaju fenomenalne recepte Izvor: Kurir televizija