Piletina je jedna od najčešćih namirnica na našoj trpezi. Najbolja je, naravno, domaća, gajena na prirodan način ali nije svako u prilici da je nabavi.
Kad kupujete ovu namirnicu u radnji, savetujemo vam da uzmete celo pile – lako ćete ga istražirati i upotrebiti delove za ono jelo koje ste naumili da pripremate. U ovom slučaju obratite pažnju na boju, često ukazuje čime je pile hranjeno; ako se suviše žuti, znači da je "kljukana" kukuruzom.
Ako pazarite delove pileta, moraju da imaju finu roze boju i da izledaju zdravo, "bucmasto“ , a ne beživotno.
Za jelo koje vam predlažemo, upotrebite batake i karabatake, a evo kako se pravi piletina na lovački način:
SASTOJCI (za 4 osobe):
- 2 pileča bataka
- 2 pileća karabataka
- 200 g šampinjona
- 1 glavica crnog luka
- 3 čena belog luka
- 2 paradajza (koncentrat paradajza)
- 5 dl pileće supe
- 2,5 dl crvenog vina
- 25 g putera
- 1 velika kašika ulja
- 1 mala kapika timijana
- 1 šaka lista svežeg peršuna (bisiljak)
PRIPREMA:
1. U velikoj lšerpi zagrejte ulje i pola od predviđene količine putera.
2. Piletinu, prethodno začinjenu, pržite oko pet minuta sa svake strane, sve dok ne dobije zlatno-smeđu boju.
3. Izvadite piletinu iz lonca kad se proprži i ostavite je sa strane, a u šerpu koju ste koristili dodajte presotali puter, potom iseckani crni luk i dinstajte ga dok ne omekša.
4. Stavite iseckani beli luk, a posle minut dodajte gljive i posle dva minuta sipajte crveno vino, pa sve zajedno dinstajte
5. Kad tečnost zakuva, dodajte posle pet minuta oguljeni i seckani paradajz ili koncentrat paradajza, pustite da sadržaj ponovo provri i smanjite temperaturu na ringli.
6. Sipajte pileću supu i dodajte timijan, vratite u šerpu piletinu, neka se krčka na umerenoj temperaturi sat vremena, dok meso potpuno ne omekša.
7. Pred kraj, izvadite piletinu iz šerpe i ostavite sadržaj da se kuva još desetak minuta, dok se ne zgusne, pa vratite piletinu.
8. Uoči posluženja, pospite jelo listovima svežeg peršuna, a s piletinom na lovački način lepo se slaže i bosiljak.
(Kurir.rs)
Bonus video: