KOLAČ OD SIRA SA GROŽĐICAMA: Treba vam samo 5 MINUTA ZA PRIPREMU SASTOJKA, a u tanjiru će se naći već za pola sata! (RECEPT)
Sa sirom svako jelo možete da pretvorite u umetnost – i slano i slatko – ako ga pravilno čuvate kad ga nabavite.
Sir do upotrebe spremite u donji deo frižidera i ne naslanjajte ga na zidove jer bi mogao da izmrzne i promeni ukus. Temperatura od 4 do 8 stepeni mu najbolje odgovara, a ako ćete brzo da ga pojedete može da stoji i na 12 stepeni.
Inače, sveži sir, posebno ako je mlađi, ne držite uz sireve snažnijih aroma, a na prvom mestu ne pored onih s plesnima jer tako mogu da poprime tuđ miris, ali i da se pokvare.
Ako ste ga pravilno sačuvali, kolač od sira sa grožđicama naći će se brzinom munje u vašem tanjiru, a verujemo da ćete ga praviti često ne samo zbog ove činjenice već što je jako ukusan.
Priprema podrazumeva samo nekoliko koraka: sve smiksajte, stavite u rernu i za pola sata uživajte u njegovoj slasti:
SASTOJCI (za 16 porcija):
- 1 kg svežeg sira
- 4 velike kašike griza
- 6 velikih kašika šećera
- 200 g grožđica
- 5 malih kašika putera
- 2 kesice vanila šećera
- 2 male kašike prezli
- 2 prstohvata soli
PRIPREMA:
- Upalite rernu da se zagreje na 180 stepeni, dotle napravite smesu za kolač.
- Pomešajte sve sastojke i sipajte u pleh za pečenje, tepsiju ili u odgovarajući kalup.
- Iz sastojaka izuzmite samo jednu malu kašiku putera kojom ćete prethodno premazati sud u kojem ćete peći kolač.
- Pospite namazanu tepsiju ili kalup prezlama.
- Kolač pecite oko 30 minuta (ako je rerna slabija, dobro će doći koji minut duže), dok ne dobije zlatno – smeđu boju.
Savet plus: Ispečeni kolač dodatno možete da obogatite šećerom u prahu, medom, šlagom, svežim voćem ili naribanom čokoladom.
Kurir.rs
Bonus video: