Društvo

TROVANJE PEČURKAMA SVE ČEŠĆE: Evo kada su i jestive gljive opasne, stradaju i iskusni skupljači

Ilustracija, SOPA Images / Sipa Press / Profimedia

Posle slučaja trovanja pečurkama u Beogradu, doktorka Hitne pomoći Danijela Jeftić tvrdi da je trovanje pečurkama veoma često u letnjem i jesenjem periodu i da građani treba da budu oprezni.

Ona je izjavila da postoje mogućnosti kobne sličnosti otrovnih i jestivih pečuraka, a nekada se dešava trovanje i u drugim slučajevima – kada su jestive pečurke dugo stajale, kada se pojede previše, kada su loše skladištene, podgrevaju se ili su loše sažvakane. Problem je, kako ističe, i kada se pečurke beru sa kontaminiranih područja – blizu deponija i tamo gde se skladište toksični otpadi.

Jeftić dodaje da pečurke nekada mogu da daju i alergijsku reakciju, ali to nije razlog da se proglase otrovnim.

"Dešava se i da iskusni skupljači pečuraka mogu da nastradaju, jer su sličnosti velike", rekla je ona za TV N1 i napomenula da je grubo pravilo da što izgledaju atraktivnije – što su jače boje, pečurka biva opasnija, a česta su mešanja i sa šampinjonima.

Toksini koji se nalaze u pečurkama mogu biti lakši, srednji i veoma jaki, a simptomi koji ukazuju na trovanje su obično strahovito oštar bol u stomaku, povraćanja i prolivi, koji nekad mogu biti i krvavi.

Doktorka upozorava da se uvek treba javiti lekaru jer postoji latentni period kod pojedinih pečuraka koji traje do 48 sati, kada pacijentu ne bude ništa, a onda peti ili sedmi dan dođe do fatalnog ishoda.

Ukazuje i da se stomačne tegobe prvo javljaju, a da posle 48 sati može doći i do otkazivanja, jetre, teške anemije, zastoja disanja i rada bubrega.

(Kurir.rs/FONET)