Adžika je ljuti kremasti kuvani začinski sos, koji se poslužuje u gruzijskoj i turskoj kuhinji obično kao začin mesu, piletini ili ribi. U Turskoj se poslužuje uz meze. Adžika podleže različitim varijacijama. Nama se ova najviše dopala
Sastojci:
- 2 kg slatke crvene paprike
- 750 g paradajza
- 150 g šargarepe
- 120 g korena rena
- veze peršunovog lista
- koren celera 50 g
- 70g belog luka
- 100ml ulja
- 30 g šećera
- 30g soli
- 150ml sirćeta
- vinobran
- 50 g korijandera po želji
Profimedia
Priprema:
- Paradajz operite, oljuštite i narendajte. Papriku operite, uklonite peteljke i isecite na kolutove.
- Sipajte paradajz u šerpu sa debelim dnom, dodajte paprike. Dodajte suve začine i sitno narendan ren, šargarepu, celer, sirće i vinobran, pa upalite vatru na srednju i kuvajte oko sat i po uz stalno mešanje.
- Dodajte sitno iseckane sveže začine, izgnječeni beli luk i kuvajte još 10 minuta. Korijander dodajte samo ako ste ljubitelj ovog začina.
- Blenderom sameljite proizvode i rasporedite ukusnu zimnicu u tegle. Otprilike ćete dobiti 3 do 4 tegle.
(Kurir.rs/Najžena)
Bonus video: