Tradicionalni crnogorski kačamak pravi se od brašna, krompira i belog mrsa. Služi se za doručak uz dodatak kiselog mleka. "Smok", odakle i vodi ime za smočani kačamak, pravi se od punomasnog sira i kajmaka, najbolje starog skorupa.
Tajna najboljeg smočanog kačamaka je u kolašinskom lisnatom siru, koji se 'lista kao knjiga', a dobija se samo od melaka u određeno doba godine jer zavisi od ispaše sa okolnih planina, pre svega Sinjajevine.
Neki ga zato zovu smočani, a neki bijeni, jer se tokom pripreme udara posebnom drvenom palicom kačamarom ili tucnjem.
Shutterstock
Sastojci:
- 2 krompira
- 1 šolja kukuruznog brašna
- 1 ravna kašičica soli
- oko 600 ml vode
- 800 dl mleka
- 2 pune kašike starog kajmaka
- 2 kriške prevrelog sira
Profimedia
Priprema:
- Krompir oljuštite i isecite na manje komade pa stavite u slanu vodu da se kuva. Kad voda provri, dodajte kukuruzno brašno, ali ne mešajte. Neka vri tako 10 ak minuta.
- Potom smanjite temperaturu i ostavite na laganoj vatri oko pola sata i manje. Tečnost treba malo da ispari, pa ako je ima previše slobodno malo odlijte.
- Drvenom varjačom dobro "istucite" masu da se potpuno sjedine krompir i brašno. Potom sklonite sa ringle na par minuta.
- U drugu šerpicu sipajte mleko, dodajte kajmak i sir, pa uključite ringlu da se sve istopi i sjedini. U to stavite kačamak, promešajte i sačekajte da provri. Sklonite sa ringle i servirajte.
(Kurir.rs/Najžena)
Bonus video: