DOMAĆE VANILICE NA BAKIN NAČIN: Prave se uz pomoć jednog SPECIJALNOG sastojka, tope se u ustima, a najbolje su kad odmore! RECEPT
Vanilice su jedan od najpoznatijih poslastica na našim prostorima, a bake su uvek govorile da vanilice moraju biti napravljene sa svinjskom mašću, jer će se samo tako topiti u ustima.
Ono šro su takođe napominjale kao najbitnije je da moraju da "odmore", odnosno, da odstoje i da ih je najbolje praviti uveče kako bi mogle da prenoće. Evo kako da napravite slasnu poslasticu po starom bakinom receptu da budu ukusne, mekane i da se tope!
Sastojci:
- 200 grama masti
- 1 celo jaje
- 1 žumance
- 500 grama brašna
- 4-5 kašika šećera
- 2 kesice vanilinog šećera
- Sok jednog limuna
- domaći pekmez od kajsija
Priprema:
1. Mast penasto umutite mikserom, dodate jaje, žumance, šećer i sok jednog limuna. Na kraju dodate brašno i umesite testo za vanilice.
2. Pospite brašno po površini, pa razvucite testo do željene debljine i okruglim kalupom vadite kolačiće i ređajte ih u podmazan pleh.
3. Pecite ih na 180 stepeni dok ne dobiju prepoznatljivu boju. Dva kolačića spojite domaćim pekmezom od kajsija. Kolače poređajte na poslužavnik i pospite vanilin šećer ukombinaciji sa prah šećerom.
Prijatno!
(Kurir.rs / NajŽena)
Bonus video: