Koristi za zdravlje od ovog zrna su velike, a mnogi ih ne koriste u svojoj ishrani iako se mogu kupiti u gotovo u svakoj prehrambenoj radnji i, što je najvažnije, izuzetno su povoljne
Ovsene pahuljice nisu samo ukusan i lagan obrok već sadrže i brojne hranljive materije koje se ne nalaze u ostalim namirnicima za pripremanje doručka.
Energetska vrednost 100 grama pahuljica iznosi 347 kcal. Sadrže 19% ugljenih hidrata i 13% proteina. Pored toga, ovsene pahulje sadrže beta-glukan i vlakna rastvoriva u vodi zbog kojih su toliko hvaljene. Od minerala i vitamina tu su mangan, molibden, fosfor, bakar, magnezijum, hrom, cink, kalijum, kalcijum, vitamini B grupe, folna kiselina, pantotenska kiselina, kolin, vitamini K i E.
Evo zašto su ovsene pahulje tako dobre za vaše zdravlje: One deluju kao probiotik, koji pomaže u održavanju ravnoteže crevnog mikrobioma. Poboljšavaju probavu, jačaju imunitet i sprečavaju upale. Takođe su izvor vlakana, koja su ključni deo svake zdrave ishrane. Vlakna kontrolišu nivo šećera u krvi, čine vas sitim i snižavaju nivo holesterola. Šoljica zobenih pahuljica dnevno smanjuje vrednost holesterola za 8 do 23%.
Ovsene pahuljice sadrže dve vrste vlakana: rastvorljiva i nerastvorljiva. Obe vrste su podjednako važne za zdravlje. Rastvorljiva vlakna se otapaju u vodi i kontrolišu glukozu. Nerastvorljiva vlakna pomažu da se hrana koju jedete kreće bez problema kroz telo.
Ovas je sam po sebi vrlo zdrav, a još jedna prednost mu je ta što mu lako možete dodati druge zdrave sastojke. Dodajte voće, orašaste plodove, semenke ili malo proteina i zdravih masti poput putera od kikirikija, jogurta ili čak jaja.
(Kurir.rs)
Bonus video: