Prošle godine u julu kapitalni plod smokve uveliko je bio zreo u jednom vranjskom dvorištu. Ovogodišnji rod kasni više od mesec dana. Ipak nije izostalo ni slatko ni džem od smokvica u septembru.
Domaćini kažu da je više rodila sorta smokve sa sitnijim plodom od kapitalke koja fascinira veličinom, plod je približan manjoj jabuci.
- Smokva je doneta sa primorja iz Bara pre desetak godina, kad smo je i zasadili. Ovogodišnji plod dostigao je veličinu jabuke. Smokve sazrevaju periodično. Svakodnevno uberemo po četiri, pet izuzetno krupnih. Najzdravije su kad se pojedu u sirovom stanju. Dobre su za jačanje imuniteta kažu lekari - napominje S.S., u čijem dvorištu je zasađeno nekoliko smokvi.
On dodaje da ovogodišnji vremenski uslovi pogoduju smokvi pa je zato i plod toliko krupan, jer nikakvim preparatima nije tretirana. Kišovito i vlažno vreme sa manje sunca uticalo je samo na kasnije sazrevanje ploda.
Smokve u pomenutom dvorištu su toliko razgranate da je ispod njih raj od hladovine i u najtoplijim letnjim danima, ističu domaćini. Kažu da komšije, rođaci i prijatelji dolaze i beru.
Oni koji vole smokvu jedu je u sirovom stanju, drugi kuvaju slatko i džem, a neprevaziđena je i za dobar ukus štrudle iz domaće kuhinje.
- I ove godine rodila smokva koliko treba. Važno je da ima dovoljno za sve, zadovoljni i mi i komšije - kažu domaćini.
Kurir.rs/T.S.