Jeftin i zdrav obrok

BRZI MAFINI SA BUNDEVOM I CIMETOM: Izuzetno su bogati hranljivim sastojcima, a imaju malo kalorija, ŠTA ĆETE BOLJE! (RECEPT)

Foto: Shutterstock

Sveža bundeva, tikva, dulek, buća ili ludaja, kako je sve zovu u narodu, u isto vreme energetski je siromašna – 100 g sadrži samo 20 kcal.

Šta ćete bolje!

Foto: Shutterstock
foto: Shutterstock

Bundeva je sastavni deo mnogih vrhunskih jela ne samo zato što je ukusna, već i što je lako probavljiva i nutritivno bogata namirnica.

Evo kako se prave brzi mafini sa bundevom i cimetom:

SASTOJCI:

– 200 g očišćene bundeve

– 3 jaja

– 50 g suvog grožđa

– 300 g brašna

– 1 kesica praška za pecivo

– 50 g šećera

– 120 g šećera u prahu

– 1 mala kašika cimeta

– 1 kocka putera

- 0,5 dl mleka

– 0,5 dl ulja

PRIPREMA:

Foto: Shutterstock
foto: Shutterstock

1. Očistite bundevu od kore, odvojite od nje traženu količinu, iseckajte i stavite u prigodnu šerpu pa prelijte vodom i kuvajte na umerenoj temperaturi.

2. Kada se bundeva skuva, ocedite suvišnu vodu i još toplu bundevu usitnite u elektricnoj seckalici.

3. Pomešajte prosejano brašno sa praškom za pecivo, cimetom i šećerom u prahu.

4. Umutite posebno jaja, mleko, ulje i bundevu, pa postepeno u ovu masu umešajte brašno i suvo grozđe.

5. Uključite rernu da se zagreje na 180 stepeni.

6. Kalupe za mafine premažite puterom, napunite ih gotovom smesom i pospite šećerom.

7. Kad se rerna zagreje, pecite mafine 20 minuta, a kad se ohlade možete da ih ukrasite šlagom, mladim sirom, koštunjavim voćem, semenkama, suvim grožđem ili izrendanom čokoladom.

SAVETI:

- Testo će lepše ispasti ako ga pre sipanja u kalupe stavite 30 minuta u frižider, da se dobro rashlasi.

- Lakše ćete sipati testo sa bundevom u kalupe za mafine ako kašiku premažete sa malo ulja: testo će samo skliznuti tamo gde treba.

- Ako napravite više testa nego što imate kalupa, zamrznite ga i ispecite kad se uželite mafina.

- Ako ne pojedete odmah sve mafine, mada je to teško zamisliti, spremite ih u plastičnu posudu u koju treba da stavite krišku jabuke ili pola kriške hleba i dobro zatvorite. Mafini će biti mekani nekoliko dana, kao i oni koje ste odmah pojeli.

Foto: Shutterstock
foto: Shutterstock

- Ako nemate spremne korpice za mafine, upotrebite papir za pečenje. Isecite ih na željenu veličinu i ugurajte u kalupe za mafine.

Kurir.rs/B.M.

Bonus video:

This browser does not support the video element.

00:28
POGAČIJADA U LJUTOVOM! Kišni dan nije omeo ljude, OVO JE RECEPT PERFEKTNU ŠTRUDLU! Manifestacija u znaku tradicije i ljubavi Izvor: Kurir televizija