BRZI MAFINI SA BUNDEVOM I CIMETOM: Izuzetno su bogati hranljivim sastojcima, a imaju malo kalorija, ŠTA ĆETE BOLJE! (RECEPT)
Sveža bundeva, tikva, dulek, buća ili ludaja, kako je sve zovu u narodu, u isto vreme energetski je siromašna – 100 g sadrži samo 20 kcal.
Bundeva je sastavni deo mnogih vrhunskih jela ne samo zato što je ukusna, već i što je lako probavljiva i nutritivno bogata namirnica.
Evo kako se prave brzi mafini sa bundevom i cimetom:
SASTOJCI:
– 200 g očišćene bundeve
– 3 jaja
– 50 g suvog grožđa
– 300 g brašna
– 1 kesica praška za pecivo
– 50 g šećera
– 120 g šećera u prahu
– 1 mala kašika cimeta
– 1 kocka putera
- 0,5 dl mleka
– 0,5 dl ulja
PRIPREMA:
1. Očistite bundevu od kore, odvojite od nje traženu količinu, iseckajte i stavite u prigodnu šerpu pa prelijte vodom i kuvajte na umerenoj temperaturi.
2. Kada se bundeva skuva, ocedite suvišnu vodu i još toplu bundevu usitnite u elektricnoj seckalici.
3. Pomešajte prosejano brašno sa praškom za pecivo, cimetom i šećerom u prahu.
4. Umutite posebno jaja, mleko, ulje i bundevu, pa postepeno u ovu masu umešajte brašno i suvo grozđe.
5. Uključite rernu da se zagreje na 180 stepeni.
6. Kalupe za mafine premažite puterom, napunite ih gotovom smesom i pospite šećerom.
7. Kad se rerna zagreje, pecite mafine 20 minuta, a kad se ohlade možete da ih ukrasite šlagom, mladim sirom, koštunjavim voćem, semenkama, suvim grožđem ili izrendanom čokoladom.
SAVETI:
- Testo će lepše ispasti ako ga pre sipanja u kalupe stavite 30 minuta u frižider, da se dobro rashlasi.
- Lakše ćete sipati testo sa bundevom u kalupe za mafine ako kašiku premažete sa malo ulja: testo će samo skliznuti tamo gde treba.
- Ako napravite više testa nego što imate kalupa, zamrznite ga i ispecite kad se uželite mafina.
- Ako ne pojedete odmah sve mafine, mada je to teško zamisliti, spremite ih u plastičnu posudu u koju treba da stavite krišku jabuke ili pola kriške hleba i dobro zatvorite. Mafini će biti mekani nekoliko dana, kao i oni koje ste odmah pojeli.
- Ako nemate spremne korpice za mafine, upotrebite papir za pečenje. Isecite ih na željenu veličinu i ugurajte u kalupe za mafine.
Kurir.rs/B.M.
Bonus video: