recept
BELI AJVAR ZALUDEO JE MLADE DOMAĆICE: Specijalni sastojak daje mu poseban ŠMEK, a kad probate ODUŠEVIĆETE SE koliko je dobar!
Beli ajvar zaludeo je mnoge mlade domaćice širom Srbije. Ovo je zapravo namaz od pečene zelene paprike i patlidžana. Ime je dobio po grčkom nazivu za patlidžan – melitzano. Namaz se pravi od popularnih paprika "šilja" i plavog patlidžana. Sastojak koji ipak namazu daje posebnu draž jeste senf.
Foto: Printskrin / You Tube
Sastojci:
- 4 kg zelene mesnate paprike
- 5 kg patlidžana
- 1 l ulja
- 1,5 dl sirćeta
- 150 g senfa
- 200 g šećera
- 100 g soli
Foto: Profimedia
Priprema:
- Patlidžan i paprku dobro operite, osušite, pa ispecite na roštilju ili u rerni. Ispečene paprike i patlidžane ostavite u poklopljenoj posudi da se ohlade, pa ih očistite.
- Paprike oljuštite i očistite, pa stavite u cediljku da se dobro iscede. Patlidžan oljuštite.
- Isceđene paprike i patlidžan sameljite na mašini za meso.
- U veliku šerpu sipajte ulje, zagrejte, pa dodajte samlevenu masu. Pržite na umerenoj vatri uz stalno mešanje. Pri kraju prženja, posle otprilike sat vremena, dodajte šećer, sirće, senf i soli po ukusu.
- Kada primetite da na dnu šerpe ostaje trag od varjače, malidžano je gotov.
- Vruću masu sipajte u vruće sterilisane tegle, zatvorite metalnim poklopcima. Ostavite pokriveno ćebetom da se ohladi, pa odložite na tamno i hladno mesto.
(Kurir.rs)
Bonus video: