DVA PISCA ODBILA NOBELOVU NAGRADU ZA KNJIŽEVNOST: Kontroverzni potezi ŠOKIRALI svet, a kada čujete razloge NEĆETE VEROVATI!

AP

Na svečanoj ceremoniji proglašnja Nobelove nagrade za književnost franuskinja Ani Erno dobila je priznanje. Kako je obrazloženo, nagrada je ove godine dodeljena Ani Erno zbog hrabrosti i oštrine kojom otkriva korene, otuđenja i kolektivna ograničenja ličnog sećanja.

Ovu prestižnu nagradu pratile su i kontroveze odbijanja. Do sada su dva dobitnika odbila Nobelovu nagradu za književnost, što je komisiju stavilo u nezgodan položaj.

Boris Leonidovič Pasternak

Ruski pisac odbio je 1958. godine Nobelovu nagradu za književnost. Njegov roman "Doktor Živago“ poneo se prema Sovjetskom socijalizmu i Crvenoj revoluciji na prilično "liberalan“ način, i stoga je bio i zabranjen u SSSR. Mnogo godina kasnije, obelodanjeno je da je CIA vodila tajnu promociju knjige unutar Sovjetskog saveza.

Pasternak je dobio nagradu za knjigu po kojoj je snimljen i popularan film, ali ju je odbio zbog straha od Sovjetskog režima.

Žan Pol Sartr

Filozof je 1964. godine dobio Nobelovu nagradu za književnost, koju je odbio. Kako se navodi u njegovom zvaničnom objašnjenju koje je dostavio Nobelovom komitetu, on je rekao da ne želi da bude institucionalizovan kao pisac.

- Nije isto ako se potpišem kao Žan Pol Sartr ili kao Žan Pol Sartr, dobitnik Nobelove nagrade. Pisac mora da odoli da bude pretvoren u instituciju, čak i kada se tako nešto dešava na počasan način - naveo je Sartr.

Nobelove nagrade postoje zahvaljujući švedskom naučniku i industrijalcu Alfredu Nobelu, pronalazaču dinamita, koji je želeo da se iz njegovog fonda svake godine izdvaja novac za doprinos čovečanstvu.

Nagradu dodeljuje Švedska akademija nauka, a dobitniku sledi i novčani iznos od nešto više od 1.000.000 evra.

(Kurir.rs)

Bonus video:

This browser does not support the video element.

DOBRODOŠLI NA SLOBODNU TERITORIJU: Za ulazak kod čika Ršuma obavezan je odgovor na jedno pitanje (KURIR TELEVIZIJA)  Kurir televizija