Jedan sastojak ne samo da neće promeniti ukus tradicionalnog ajvara nego će ga i dodatno oplemeniti i učinite da vaš omiljeni namaz još više obožavate. Ajvar sa sremušem je trenutno najveći hit na srpskoj trpezi.
Privatna Arhiva
Ilustracija
SASTOJCI:
- pečene crvene paprike 12 kg
- 1 l ulja
- 6 kašika soli
- 6 kašika šećera
- 4 kašike esencije
- 400 g sremuša
Stefan Kojić
PRIPREMA:
- Pre same pripreme ajvara, trebalo bi pripremiti tegle u koje ćete sipati spremljen ajvar. Da biste bili sigurni da ste eliminisali sve klice koje se tu mogu naći, sterilišite i poklopce tegle kuvanjem u ključaloj vodi 10 – 15min. Na taj način ćete biti sigurni da su vaše tegle potpuno čiste i spremne za ajvar.
- Pre samog punjenja sterilisanih tegli ajvarom, poklopac i vrh tegle možete prebrisati alkoholom, kako biste uklonili potencijalne bakterije.
- Paprike nakon pečenja stavite u kese, pa ogulite.Potrudite se da ostranite sve semenke, a zatim ih ostavite da ostoje preko noći.
- Naredni dan paprike i sremuš sameljte na mašini za mlevenje mesa.
- U veliku šerpu sipajte ulje, zagrejte, pa dodajte samlevenu masu. Pržite na umerenoj vatri uz stalno mešanje. To bi trebalo da traje i do tri sata uz povremeno mešanje. Pri kraju prženja dodajte šećer, so i esenciju.
- Kada primetite da na dnu šerpe ostaje trag od varjače, ajvar je gotov.
- Vruću masu sipajte u vruće sterilisane tegle, zatvorite metalnim poklopcima. Ostavite pokriveno ćebetom da se ohladi, pa odložite na tamno i hladno mesto.
(Kurir.rs)
Bonus video: