NJAM!

ČIZKEJK BEZ BRAŠNA, JAJA I MLEKA: Omiljena poslastica na zdraviji način koji je PRSTE DA POLIŽETE!

Foto: Shutterstock

Ako ste pristalica zdrave ishrane, sigurno da ponekada imate želju da napravite zdravije verzije vaših omiljenih poslastica. Domaća i zdravija verzija čizkejka omogući će vam da uživate u jednoj od najlepših poslastica.

Foto: Shutterstock
foto: Shutterstock

Kora:

  • 150 g sirovog badema
  • 150 g urmi, bez koštica
  • prstohvat soli

Fil:

  • 400 g sirovog indijskog oraha
  • 2 limuna
  • 150 ml kokosovog ulja
  • 150 ml meda
  • 1 štapić vanile
  • 100 g malina
  • jagode kao dekor

Priprema:

Veče pre potopite indijski orah u dvostruko više vode i ostavite da odstoji. Maline odmrznite ako koristite one smrznute.

Pripremite kalup prečnika 18 cm, i dno obložite papirom za pečenje ukoliko planirate da vadite kolač iz kalupa. U multipraktiku usitnite bademe i urme sa prstohvatom soli. Masa treba da bude lepljiva i da drži oblik. Popunite dno kalupa i stavite sve u frižider.

Foto: Shutterstock
foto: Shutterstock

Maline usitnite štapnim mikserom. Indijski orah koji je odstojao preko noći u vodi procedite, properite, pa prosušite. Ubacite u blender, dodajte med, kokosovo ulje, sastrugana zrna vanile iz štapića i sok od limuna. Sve miksajte dok ne dobijete homogenu smesu. Ako se teže melje, dodajte vrlo malo vode, tek da pokrenete stvar. Podelite masu na dva dela, pa u jedan deo dodajte maline. Sipajte beli deo preko kore u kalup, stavite u zamrzivač oko pola sata da se malo stegne, pa sipajte deo sa malinama. Ostavite u frižideru, najbolje preko noći.

(Kurir.rs)

Bonus video:

This browser does not support the video element.

00:39
ČOKOLADNI MUS KAO IZ VRHUNSKIH RESTORANA: Najpoznatiji beogradski kuvar podelio svoj recept! Izvor: Kurir televizija