PLOD KOJI BI TREBALO DA JEDETE OVE JESENI: Evo kako kesten utiče na organizam, a za ovo je POSEBNO koristan!
Pitomi kesten je orašasti plod koji uglavnom raste u južnom delu Evrope i na Sredozemlju, a neki zapisi tvrde da je jedna od prvih namirnica koju su ljudi konzumirali.
Sto grama pečenog kestena ima oko 245 kalorija, pa zato plodove nazivamo namirnicom visoke energetske vrednosti. Zanimljivo je da se kalorijska vrednost udvostručuje njegovom termičkom obradom, a povećava se i količina belančevina i ugljenih hidrata u plodu.
Sadrži gluten
Više od četrdeset odsto kestena čini skrob, zbog čega je pogodan za pripremu pirea, supa i drugih slatkih i slanih jela. S obzirom na to da sadrži gluten, ne preporučuje se osobama koje boluju od celijakije ili ga izbegavaju u svojoj ishrani.
Bogat vlaknima, vitaminima i mineralima
Kesten je odličan izvor prehrambenih vlakana koja smanjuju nivo lošeg holesterola u krvi, ali i podstiču rad creva, odnosno garantuju bolju i redovniju stolicu. Bogat je kalijumom i fosforom, kao i nezasićenim mastima, pa se preporučuje osobama koje pate od bolesti srca i kardiovaskularnog sistema, ali i bubrežnim bolesnicima. Uz to ima značajnu količinu vitamina A, B i C, kao i mangana, kalcijuma, hlora, gvožđa i magnezijuma. Bakar je mineral koji pojačava snagu kostiju, pomaže u proizvodnji crvenih krvnih zrnaca, poboljšava rad nervnog sistema i osnažuje imunitet tela. Oko 80 grama kestena dnevno zadovoljava petinu potrebe za ovim mineralom, pa se svakako prepustite uživanju u ovom orašastom plodu.
Pripazite kad kupujete kesten
Kada kupujete sveže kestenje, odaberite plodove sjajne površine i bez vidljivih oštećenja ljuske. Kada ih uzmete u ruku, težnina bi trebalo da odgovara njegovoj veličini. Izbegavajte kestenje koje ima šuplji zvuk. Ubrano ili kupljeno kestenje čuvajte na tamnom i hladnom mestu.
(Kurir.rs)
Bonus video: