BEZ MUKE DO KOMPOTA ILI DŽEMA: Evo kako jednostavno i lako da oljuštite DUNJE

Shutterstock

Dunja se retko konzumira u svežem stanju, ali se od nje može napraviti ukusan sok, kompot, džem, liker ili slatko. Plod dunje obiluje vitaminima i mineralima.

Sadrži vitamin C u velikim količinama, zatim vitamin B1, B2, niacin, karoten, kalcijum, magnezijum, kalijum, bakar, natrijum, cink, gvožđe, mangan, natrijum, hlor i sumpor. Pored toga, sadrži i proteine, dijetalna vlakna i ugljene hidrate.

Kada pripremamo jela ili zimnicu od ovog voća, postoji jedan problem koji je poznat svima koji vole dunje, a to su tvrdoća ploda i njegova teška prerada.

Shutterstock 
foto: Shutterstock

Verovatno se svako ko je pravio džem ili slatko od dunja suočio sa dugim i teškim ljuštenjem ploda. Zato sa vama delimo neke cake koje će vam olakšati pripremu ukusnih poslastica od ovog voća:

  • Dunje pre obrade kratko prokuvajte. Svi koji su ovo isprobali tvrde da se nakon toga voće lakše ljušti i seče.
  • Isecite voće na nekoliko delova. Tako ćete lakše oljuštiti koru sa svakog komada posebno.
  • Ne ljuštite dunje koje su tek ubrane. Kada voće malo odstoji, ono sazreva i postaje mekše i lakše se ljušti.

(Kurir.rs/Stvar ukusa)

Bonus video:

This browser does not support the video element.

Punjene dunje - Zaboravljena jela Srbije Izvor: adriamedia.tv