Dunja se retko konzumira u svežem stanju, ali se od nje može napraviti ukusan sok, kompot, džem, liker ili slatko. Plod dunje obiluje vitaminima i mineralima.
Sadrži vitamin C u velikim količinama, zatim vitamin B1, B2, niacin, karoten, kalcijum, magnezijum, kalijum, bakar, natrijum, cink, gvožđe, mangan, natrijum, hlor i sumpor. Pored toga, sadrži i proteine, dijetalna vlakna i ugljene hidrate.
Kada pripremamo jela ili zimnicu od ovog voća, postoji jedan problem koji je poznat svima koji vole dunje, a to su tvrdoća ploda i njegova teška prerada.
Verovatno se svako ko je pravio džem ili slatko od dunja suočio sa dugim i teškim ljuštenjem ploda. Zato sa vama delimo neke cake koje će vam olakšati pripremu ukusnih poslastica od ovog voća:
- Dunje pre obrade kratko prokuvajte. Svi koji su ovo isprobali tvrde da se nakon toga voće lakše ljušti i seče.
- Isecite voće na nekoliko delova. Tako ćete lakše oljuštiti koru sa svakog komada posebno.
- Ne ljuštite dunje koje su tek ubrane. Kada voće malo odstoji, ono sazreva i postaje mekše i lakše se ljušti.
(Kurir.rs/Stvar ukusa)
Bonus video: