Pored toga što su Seka i Raša obeležili praznik sa učesnicima, pripremali su i čuvenu slavsku pogaču, ali i pokazali veliki broj korisnih slavskih trikova.
Recept slavskog kolača vrhunskog kuvara Raše možete videti ispod.
Recept za slavski kolač
Sastojci za kolač:
- 1 kg mekog brašna tip 400 - 2 jaja - 1 šolja mleka (200ml) - 1 šolja vode (200ml) - 1 šolja ulja (200ml) - 20g sirovog kvasca - Kašičica šećera - Kašičica soli
Sastojci za premazivanje testa i ukrase:
- 1 jaje - 0,5kg mekog brašna tip 400 - Voda po potrebi
Sa strane potopiti sirovi kvasac u pola šoljice mlake vode i posuti 1 kašičićom šecera. U činiju za mešanje sjediniti 1kg brašna, kašiku soli i punu kašiku šećera (malo više šećera nego soli).
Jednu šolju ulja, jedno celo jaje, jedno žumance, 500ml mlakog mleka razblaženog sa 200ml mlake vode. U masu dodati i spreman kvasac. Umesiti masu u srednje tvrdo testo. Ostaviti testo da naraste. Dva puta testo premestiti.
Za prirpemu testa za šare, sjediniti 0,5kg brašna i malo vode, tako da testo bude tvrdo. Izraditi šare po želji. Testo za kolač premestiti u pleh obložen papirom za pečenje. Premazati testo razmućenim jajetom. Na podmezano testo naređati šare. Speman Kolač ubaciti u rernu. Prvih pola sata ne otvarajte rernu, a kolač ukupno pecite 45 minuta, do sat vremena.
Kurir.rs