ZVANIČNE BROJKE OVOGODIŠNJEG SAJMA KNJIGA: Manifestacija prvog dana OBORILA REKORD posećenosti, a ovo su NAJTRAŽENIJA DELA

Marina Lopičić

Tradicionalnom primopredajom "Otvorene knjige“ ambasadora Rumunije i Francuske, ovogodišnjeg i sledećeg počasnog gosta – svečano je zatvoren 65. Međunarodni sajam knjiga u Beogradu.

Nemanja Nikolić 
foto: Nemanja Nikolić

Pod sloganom "Povratak napisanih“ na smotri knjige, održanoj posle dvogodišnje pauze zbog pandemije, učestvovalo je 416 direktnih domaćih i inostranih izlagača, od čega je 325 bilo iz Srbije.

Prema zvaničnim podacima, Sajam je posetilo 163.616 ljudi, za nedelju dana, pri čemu je prvog dana oboren rekord posetilaca, čak 15.624 posetilaca.

Kurir 
foto: Kurir

Ukupan broj učesnika koji obuhvata osim direktnih i indirektnih izlagača i zastupljene firme je 854. Održano je 525 programa u organizaciji Beogradskog sajma knjiga i izdavača, a predstavljene su i četiri izložbe.

Prvog dana oboren je rekord u broju posetilaca na Sajmu knjiga i sada on iznosi 15.624 ljudi, što je apsolutni rekord za dan otvaranja otkad se poseta na meri elektronski.

Kurir 
foto: Kurir

Najveće gužve bile su na štandovima "Lagune", "Službenog glasnika" i "Vulkana", a prema podacima koje smo dobili iz "Lagune", posetioci su najviše kupovali roman "Pobednici" Frederika Bakmana, zatim dela vladike Grigorija, kao i knjigu "Odakle sam bila, više nisam" Dejana Tiago-Stankovića.

Najtraženiji domaći autori bili su Momčilo Petrović, Goran Petrović i Vladimir Kecmanović, ali i standardno romani Ljiljane Habjanović Đurović.

Nemanja Nikolić 
foto: Nemanja Nikolić

Osim izdavača iz Srbije učestvovali su izdavači i iz Bosne i Hercegovine, Republike Srpske, Rusije, Hrvatske, Crne Gore, Italije, Kine, Irana, Belorusije, Švajcarske, Maroka, Indije, Nemačke, Poljske, Egipta i Mađarske.

U ulozi počasnog gosta na 65. Međunarodnom beogradskom sajmu knjiga predstavila se Rumunija.

Kurir 
foto: Kurir

Proglašeni izdavači godine, izdavački poduhvat godine, dečja knjiga godine, najbolji izdavači iz dijaspore, posebna priznanja za doprinos u oblasti nauke, specijalna priznanja za izdavača, knjigu ili strip, najlepša knjiga, najlepša dečja knjiga i specijalno priznanje za mladog dizajnera knjige.

Kurir 
foto: Kurir

Zabeleženo je prisustvo medijskih kuća i izveštača iz Severne Makedonije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Rumunije, Slovenije, Mađarske, Bugarska, Japana, Rusije, Kine, Nemačke, Francuske i Austrije.

(Kurir.rs)

Bonus video:

This browser does not support the video element.

Sajam knjiga  Kurir