JOD MOŽE BITI SAVEZNIK U BORBI PROTIV GRIPA I PREHLADE: Evo koje količine DNEVNO treba da unosimo i u kojoj hrani ga ima!

Shutterstock

Počinje sezona gripa i prehlada. Preti li nam istovremeno talas korone i gripa? Ima li razloga za zabrinutost? Kako spremno sačekati sezonu virusa?

Ne možemo uvek da izbegnemo viruse, ali treba da brinemo o sebi i uradimo sve što možemo da do zaraze ne dođe. Lekari preporučuju dodatnu brigu o zdravlju, zdravu i redovnu ishranu, dovoljan unos tečnosti i šetnje. Veoma je važno unošenje vitamina, minerala i drugih elemenata presudnih za imunitet. Unos minerala je najbolji putem hrane i pića. Takav unos je mnogo korisniji nego kada se koriste suplementi.

Profimedia 
foto: Profimedia

Odavno je poznato da je jod neophodan za pravilno funkcionisanje našeg organizma, ali ono što ne znaju svi, jeste da je jod mineral koji ubija bakterije i viruse.

Zato je upravo sada pravi momenat da ojačamo i sačuvamo imuni sistem unošenjem dovoljnih dnevnih količina joda.

Dr Geri Voren, glavni istraživač prestižne američke kompanije SAIC u svom radu objavljenom u publikaciji Research Gate, ukazao je da dnevni unos maksimalno preporučenih količina joda dovodi do apoptoze - ćelijske smrti ćelija zaraženih virusom, sprečavajući njegovo dalje širenje.

Profimedia 
foto: Profimedia

Na ovaj način možemo da zaštitimo sebe jednostavno povećavanjem dnevnog unosa joda na 30 mcg/kg u skladu sa preporukama Svetske zdravstvene organizacije – WHO.

Naše telo ne proizvodi jod, nego treba da ga unosimo hranom i vodom.

Joda ima najviše u morskim plodovima, naročito algama.

(Kurir.rs)

Bonus video:

This browser does not support the video element.

04:04
ISPOVEST PACIJENTKINJE KOJA JE POBEDILA RAK GRLIĆA MATERICE: Sve je krenulo od bolova u leđima, a završilo se zračenjem (KURIR TELEVIZIJA) Izvor: Kurir televizija